Gemeente Meerssen | Vacature Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (Trouwambtenaar)

Nieuwsbericht Vacature Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (Trouwambtenaar)

Gepubliceerd op: 01 mei 2023 15:10

Vacature BABS
De gemeente Meerssen is op zoek naar een:

Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand
(Trouwambtenaar)


Ja, ik wil!

Wat ga je doen?

Elkaar het ja-woord geven is een speciale gebeurtenis en voor veel mensen één van de belangrijkste momenten in hun leven. De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand maakt van elke verbintenis een bijzondere dag. Aan een huwelijksvoltrekking of partnerregistratie wordt dan ook veel zorg en aandacht besteed. Zo ga je van tevoren in gesprek met het koppel over hun wensen en verwachtingen van de plechtigheid. Hoe willen ze invulling geven aan de ceremonie? Formeel, humoristisch of juist kort en krachtig? Je weet een persoonlijke toespraak voor het paar te formuleren en je zorgt voor een goede begeleiding in het hele proces en tijdens de plechtigheid. Hierbij houd je ook rekening met de wettelijke eisen.

In de gemeente Meerssen werden in 2022 47 betaalde huwelijken voltrokken. Tot nu toe staan er in 2023 42 huwelijken gepland. Deze huwelijken vinden plaats op alle dagen van de week (m.u.v. zondag), met een duidelijke piek op vrijdag en zaterdag.

De werkzaamheden in hoofdlijnen:

  • Voorbereiden van de plechtigheid, zoals een kennismakingsgesprek en het opstellen van de toespraak.
  • Begeleiden van (het paar in) het proces van een huwelijksvoltrekking of partnerregistratie.
  • Verzorgen van de plechtigheid, zoals toespreken van het paar, ondertekenen van de officiële akte.
  • Bewaken van de wettelijke voorschriften.

Dit ben jij...

Wij hechten veel waarde aan de professionaliteit van de huwelijksvoltrekkingen binnen onze gemeente. Naast een goede representatie staat integriteit en discretie hoog in het vaandel. Jij hebt de volgende competenties:

  • Sociaal: Het sociale aspect is bij een huwelijk enorm belangrijk. Je weet de aanwezigen en het paar op hun gemak te stellen. Het is voor hen een spannende dag, maar jij maakt het leuk en luchtig. Jij voelt je helemaal thuis bij het geven van speeches en het in goede banen leiden van een ceremonie. Uit een grote hoeveelheid informatie weet jij precies de kern te halen. Mensen voelen zich bij jou op hun gemak. Je kunt levelen met diverse persoonlijkheden en schipperen in diverse stijlen van communicatie: formeel, informeel, humoristisch, etc.
  • Creativiteit: Tijdens een ceremonie kunnen onverwachtse dingen gebeuren, daar weet jij creatief op in te spelen. Jouw creativiteit komt ook goed van pas bij het schrijven van de toespraak.
  • Juridische kennis: Een huwelijk/geregistreerd partnerschap sluiten is een juridische aangelegenheid, dus kennis van de wet en de theoretische kant van de huwelijksvoltrekking/partnerregistratie is nodig.

Voor deze functie vereisen we een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Wat biedt de gemeente Meerssen?

  • Een vergoeding per voltrokken huwelijk of geregistreerd partnerschap (inclusief voorbereidingstijd en eventuele afwikkeling na afloop van de huwelijksvoltrekking of registratie van het partnerschap).
  • Indien gewenst is het mogelijk om een training ter voorbereiding op de functie van Babs te volgen.

Sollicitatieprocedure

Interesse? We nodigen je van harte uit om je motivatiebrief en CV uiterlijk 15 mei a.s. online via www.igom.nl in te dienen.

Binnen 3 werkdagen na sluiting van de vacature ontvang je een reactie. Houd je alvast ruimte in de agenda vrij voor een eventuele eerste kennismaking op 24 mei a.s.?

Het eerste gesprek dient als kennismaking. We gaan in op jouw motivatie, drijfveren, persoonlijkheid, kennis en kunde. Daarnaast vertellen wij meer over de inhoud van de functie. Zodoende krijg jij ook meer beeld van het werk en de werkomgeving. Na een eerste kennismaking kan er tweede gesprek ingepland worden waarbij we dieper op zaken in gaan.

Binnen de sollicitatieprocedure kan een online screening worden uitgevoerd (bijvoorbeeld via Google en/of social media), een assessment ingezet worden en/of een referentie opgevraagd worden.

Meer weten?

Heb je nog vragen over de functie of procedure? Neem dan contact op met Daisy Deutschmann (coördinator KCC/Burgerzaken) via 06-45275137.

Kijk voor overige informatie op www.meerssen.nl