Gemeente Meerssen | stolpersteine

Artikel Stolpersteine in de gemeente Meerssen

Stolpersteine
Ook in de Gemeente Meerssen zijn inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer geworden van de verschrikkingen van het Naziregime. Dat waren vooral Joden, Roma en Sinti, maar ook politieke tegenstanders. Om de slachtoffers te herdenken heeft de werkgroep Stolpersteine Meerssen samen met de Heemkundeverenigingen dit thema opgepakt.
 

In het najaar van 2020 zouden er in de gemeente Meerssen Stolpersteine worden gelegd. Vanwege de coronamaatregelen heeft de werkgroep Stolpersteine Meerssen dit toen moeten uitstellen.

Recent heeft de werkgroep besloten op zaterdag 23 april 2022 de stenen alsnog te gaan leggen. De kunstenaar Gunter Demnig zal daar niet bij aanwezig zijn. De stenen zullen nu door nabestaanden of genodigden worden gelegd. Er zullen op 7 adressen in de gemeente Meerssen in totaal 16 struikelstenen worden gelegd.

  • Heirweg 2 in Geulle voor Guido Droitcourt,
  • Weert 47 in Weert voor Franciscus Henderson,
  • Sint Josephstraat 5 Meerssen voor Salomon Zeligman, Albert Zeligman en Eva Zeligman-Wolff, Herbert Zeligman, Hildegard Zeligman,
  • Beekstraat 22a in Meerssen, voor Henri Schepers,
  • Markt 30 in Meerssen voor Salomon Zeligman en Mathilde Zeligman-Lichtenstein, Adolf Zeligman, Martha Zeligman, Jeanette Zeligman, Joseph Zeligman,
  • Kruisstraat 8 in Meerssen voor Johannes van Hees,
  • Humcoverstraat 74 Meerssen voor Bertha Zeligman.

De hieraan gekoppelde expositie "En dan ...... hoor je er niet meer bij......" is van zaterdag 23 april t/m zondag 8 mei te bezichtigen in het Erfgoedhuis Meerssen.

Stolpersteine

Stolpersteine zijn koperen in het trottoir gelegde steentjes van 10 bij 10 cm waarop gegevens van de slachtoffers zijn gegraveerd. De werkgroep Struikelstenen Meerssen heeft zich de afgelopen tijd over het thema gebogen (met medewerking van Heemkundeverenigingen). Bij onderstaande adressen komen Stolpersteine:  

Vragen? 

Neem contact op met de werkgroep Stolpersteine: stolpersteinemeerssen@gmail.com