Gemeente Meerssen | Dag van de fietshelm woensdag 10 april

Nieuwsbericht Dag van de fietshelm woensdag 10 april

Gepubliceerd op: 08 april 2024 11:45

fietshelm
Gemeente Meerssen is de samenwerking aangegaan met dr. Marcel Aries, neuroloog/intensivist aan Maastricht UMC, en mede-initiatiefnemer van Artsen voor Veilig Fietsen om ook in Gemeente Meerssen aandacht te vragen voor het dragen van een fietshelm. In maart doen daarom studenten van de Zuyd Hogeschool en het Vista-college op verschillende plekken in Meerssen onderzoek naar het dragen van fietshelmen door het aantal fietsers met en zonder helm te tellen. Op 10 april ontvangt gemeente Meerssen de resultaten van dit onderzoek.

Op 10 april 2024 is het ook de Nationale Dag van de Fietshelm. Dat is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen in samenwerking met het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting.
"De fietshelm komt nog te weinig voor in het Nederlandse straatbeeld", zegt dr. Marcel Aries, mede-initiatiefnemer en neuroloog/intensivist aan Maastricht UMC. Wij als Artsen voor Veilig Fietsen vinden dat er verandering in moet komen en de verkeersveiligheid van fietsers moet verbeteren.

"De fietshelm heeft in Nederland een slecht imago. Wij als fietsland denken dat we kunnen fietsen en een helm niet nodig hebben, maar de cijfers bewijzen het tegendeel.
Een fietshelm verkleint het risico op hersenletsel met wel 60 procent en kan bij een ongeluk veel leed voorkomen, zeker bij kwetsbare fietsers zoals kinderen en (oudere) E-bikers."

Jaarlijks zijn er steeds vaker verkeersongelukken waar fietsers bij betrokken zijn. Een groot deel van de fietsers, die door een verkeersongeval ernstig gewond raakt of overlijdt, heeft hersenletsel. Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60 procent en op dodelijk hersenletsel met 71 procent. (bron: hersenstichting.nl)

Zet jij je fietshelm op?