Gemeente Meerssen | Burgerhulpverlener worden? Kom naar de infoavond op 28 september!

Nieuwsbericht Burgerhulpverlener worden? Kom naar de infoavond op 28 september!

Gepubliceerd op: 15 september 2023 10:20

Als elke seconde telt, kun jij het verschil maken!

Elke week krijgen ca. 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Bij de meeste mensen gebeurt dit thuis, in hun vertrouwde woonomgeving. Op dit soort kritieke momenten is het van levensbelang dat er hulp in de buurt is. Door snelle reanimatie kan een fiks aantal sterfgevallen worden voorkomen. Hiervoor hebben we het oproepsysteem van HartslagNu. Dit systeem alarmeert burgers in de buurt, die kunnen starten met reanimeren. Als elke seconde telt, kun jíj het verschil maken! Heb je recent een reanimatie/AED-training gevolgd? Meld je dan aan als burgerhulpverlener! Of volg een reanimatie/AED-training en meld je daarna aan.

Wordt Burgerhulpverlener

Meer weten? Kom naar de informatieavond!

Wil je meer weten over het HartslagNu-netwerk, over het werk burgerhulpverlener of over reanimatietrainingen? Op donderdag 28 september organiseert de gemeente Meerssen samen met HartVeilig een informatieavond. Deze vindt plaats van 19.00-21.00 uur in het Erfgoedhuis Meerssen (Markt Meerssen). De zaal is open vanaf 18.45 uur. Tijdens de avond heet wethouder Inge Smeets je welkom. Professor Gorgels geeft een presentatie. Daarnaast krijg je informatie over het lokale HartslagNu netwerk. Er word ook een reanimatiedemonstratie gegeven met hulp van een ambulanceteam. Uiteraard is er alle gelegenheid om vragen te stellen.

Jouw hulp nodig!

Op veel plaatsen in de gemeente Meerssen hangt een AED. We willen echter op meer plekken AED's hangen. Maar hiervoor hebben we ook voldoende burgerhulpverleners nodig. Een AED is namelijk pas effectief als er minimaal 15 burgerhulpverleners in een straal van 500 meter rond de AED wonen. Daarom hebben we jouw hulp hard nodig!

Wat doet een burgerhulpverlener?

Als burgerhulpverlener vergroot je de overlevingskans van mensen met een hartstilstand. Als je je aanmeld voor het HartslagNu-netwerk, ontvang je een oproep per app of sms als er bij jou in de omgeving iemand een hartstilstand krijgt. Je gaat naar het slachtoffer toe of haalt een AED en begint met reanimeren totdat de professionele hulpverleners arriveren (politie/ambulance).

De eerste zes minuten bij een hartstilstand zijn cruciaal. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Voor professionele hulpverleners is het vaak lastig binnen deze tijd bij een slachtoffer te zijn. Als burgerhulpverlener start je in deze kritieke minuten de eerste hulp op.

Je verleent hulp als je kunt! Zo kan het voorkomen dat je bij een alarm-oproep niet kunt gaan. Weet je op voorhand dat je niet oproepbaar bent op een bepaalde dag of in een bepaalde periode (bijv. tijdens je vakantie) dan kun je dit aangeven via de app of op Mijn HartslagNu. Zo heb je altijd zelf in de hand of je wel of niet opgeroepen wordt of naar een reanimatie gaat.

Wie kan burgerhulpverlener worden?

Iedereen die kan reanimeren (BHV, EHBO of reanimatiediploma met AED-bediener) en 18 jaar of ouder is, kan zich bij HartslagNu aanmelden. Je kunt je alleen registreren als hulpverlener als je een erkende reanimatietraining hebt gevolgd. Het is belangrijk om ieder jaar een opfriscursus te volgen.

Aanmelden als burgerhulpverlener?

Heb je recent een reanimatie/AED-training gevolgd? Meld je dan aan als burgerhulpverlener via https://hartslagnu.nl/burgerhulpverlening/

Heb je nog geen reanimatietraining gevolgd?

Heb je nog geen reanimatietraining gevolgd, maar wil je wel burgerhulpverlener worden? Inwoners van de gemeente Meerssen kunnen weer een cursus reanimatie/AED-training volgen. We bieden ook weer herhalingscursussen aan. Na afronding van deze cursus ontvang je een certificaat en kun je je aanmelden bij HartslagNu. Als je je na de cursus registreert bij het reanimatienetwerk, dan kun je de cursus kosteloos volgen. Meer informatie over de cursussen volgt binnenkort. Kijk op www.hartveilig.nl.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met HartVeilig via tel. 043-6010212 of kijk op www.hartveilig.nl. Hier vind je ook de nieuwe cursussen. Je kunt je hier rechtstreeks aanmelden.

Heb Hart voor Meerssen. Doe mee!