Gemeente Meerssen | Als elke seconde telt: Word Burgerhulpverlener en kom in actie!

Nieuwsbericht Als elke seconde telt: Word Burgerhulpverlener en kom in actie!

Gepubliceerd op: 02 augustus 2023 14:40

Als elke seconde telt ...
Elke week krijgen ca. 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Bij de meeste mensen gebeurt dit thuis, in hun vertrouwde woonomgeving. Op dit soort kritieke momenten is het van levensbelang dat er hulp in de buurt is. Door snelle reanimatie kan een fiks aantal sterfgevallen worden voorkomen. Hiervoor hebben we het oproepsysteem van HartslagNu. Dit systeem alarmeert burgers in de buurt, die kunnen starten met reanimeren. Als elke seconde telt, kun jíj het verschil maken! Heb je recent een reanimatie/AED-training gevolgd? Meld je dan aan als burgerhulpverlener! Of volg een reanimatie/AED-training en meld je daarna aan. Kom in actie voor jouw medemens! We heten je graag welkom tijdens de infobijeenkomst van HartVeilig in samenwerking met de gemeente op 28 september!

Jouw hulp nodig!

Op veel plaatsen in de gemeente Meerssen hangt al een AED. We willen echter op meer plekken nieuwe AED's hangen. Maar hiervoor hebben we ook voldoende burgerhulpverleners nodig. Een AED is namelijk pas effectief als er minimaal 15 burgerhulpverleners in een straal van 500 meter rond de AED wonen. Daarom hebben we jouw hulp hard nodig!

Wat doet een burgerhulpverlener?

Als burgerhulpverlener vergroot je de overlevingskans van mensen met een hartstilstand. Als je je aanmeld voor het HartslagNu-netwerk, ontvang je een oproep per app of sms als er bij jou in de omgeving iemand een hartstilstand krijgt. Je gaat naar het slachtoffer toe of haalt een AED en begint met reanimeren totdat de professionele hulpverleners arriveren (politie/ambulance).

De eerste zes minuten bij een hartstilstand zijn cruciaal. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Voor professionele hulpverleners is het vaak lastig binnen deze tijd bij een slachtoffer te zijn. Als burgerhulpverlener start je in deze kritieke minuten de eerste hulp op.

Je verleent hulp als je kunt! Zo kan het voorkomen dat je bij een alarm-oproep niet kunt gaan. Weet je op voorhand dat je niet oproepbaar bent op een bepaalde dag of in een bepaalde periode (bijv. tijdens je vakantie) dan kun je dit aangeven via de app of op Mijn HartslagNu. Zo heb je altijd zelf in de hand of je wel of niet opgeroepen wordt of naar een reanimatie gaat.

Wie kan burgerhulpverlener worden?

Iedereen die kan reanimeren (BHV, EHBO of reanimatiediploma met AED-bediener) en 18 jaar of ouder is, kan zich bij HartslagNu aanmelden. Je kunt je alleen registreren als hulpverlener als je een erkende reanimatietraining hebt gevolgd. Het is belangrijk om ieder jaar een opfriscursus te volgen.

Aanmelden als burgerhulpverlener?

Heb je recent een reanimatie/AED-training gevolgd? Meld je dan aan als burgerhulpverlener via https://hartslagnu.nl/burgerhulpverlening/

Heb je nog geen reanimatietraining gevolgd?

Heb je nog geen reanimatietraining gevolgd, maar wil je wel burgerhulpverlener worden? Inwoners van de gemeente Meerssen kunnen binnenkort weer een cursus reanimatie/AED-training volgen. We bieden ook weer herhalingscursussen aan.

Na afronding van deze cursus ontvang je een certificaat en kun je je aanmelden bij HartslagNu. Als je je na de cursus registreert bij het reanimatienetwerk, dan kun je de cursus kosteloos volgen.

Meer informatie over de cursussen volgt binnenkort. Houd hiervoor onze gemeentelijke media in de gaten.

Save the date!

Wil je meer weten over het HartslagNu-netwerk of het werk burgerhulpverlener? Op donderdag 28 september organiseert de gemeente Meerssen samen met HartVeilig een informatieavond. Deze vindt plaats van 19.00-21.00 uur in het Erfgoedhuis Meerssen (Markt Meerssen). Noteer deze datum alvast in je agenda. Meer informatie over het programma volgt binnenkort!

Heb je vragen?

Neem dan contact op met HartVeilig via tel. 043-6010212 of kijk op www.hartveilig.nl. Op deze website plaatsen we binnenkort ook de nieuwe cursussen. Je kunt je je dan rechtstreeks aanmelden.

Heb Hart voor Meerssen. Doe mee!