Gemeente Meerssen | GGD Zuid Limburg start vanaf 24 juli met vaccineren zonder afspraak

Nieuwsbericht GGD Zuid Limburg start vanaf 24 juli met vaccineren zonder afspraak

Gepubliceerd op: 22 juli 2021 15:10

GGD logo
GGD Zuid Limburg maakt vaccinatie toegankelijker door te starten met vaccineren zonder afspraak. Vanaf zaterdag 24 juli is het voor inwoners van Zuid-Limburg mogelijk om zonder afspraak de eerste prik te halen. Mensen die al een afspraak hebben ingepland kunnen hier geen gebruik van maken. Zij kunnen terecht op de afgesproken tijd en plaats. Prikken zonder afspraak is een van de acties die de GGD onderneemt om de vaccinatiegraad in de regio te verhogen.

De GGD merkt dat het maken van een afspraak een belemmering kan zijn voor vaccinatie. Waar voor sommige mensen om praktische redenen de voorgestelde tijdstippen niet uitkomen, is voor anderen het online inplannen van de afspraak een barrière. Door met een vrije inloop voor vaccinatie te werken, neemt de GGD deze drempels weg.

Vrije inloop voor eerste prik

Vanaf zaterdag 24 juli kan men zonder afspraak terecht voor de eerste prik. Dit kan dagelijks bij de drie vaccinatielocaties in Zuid-Limburg tijdens de reguliere openingstijden:

  • Maastricht (MECC Maastricht): 08.00-20.00 uur
  • Kerkrade (Rodahal): 08.00-20.00 uur
  • Geleen (Herenhof): 08.00-16.00 uur

Op de locaties is er voldoende capaciteit ingeregeld zodat men niet lang hoeft te wachten. Bezoekers die gebruik maken van de vrije inloop ontvangen een mRNA-vaccin. De afspraak voor de tweede prik zal op de vaccinatielocatie worden geregeld. Mensen die al een afspraak voor de eerste of tweede prik hebben ingepland, kunnen uitsluitend op de afgesproken tijd en plaats terecht. De afspraak voor de tweede prik kan niet worden vervroegd.

ID-kaart of paspoort

Iedereen die gebruik maakt van vaccinatie zonder afspraak dient de ID-kaart of het paspoort mee te nemen. Dit is essentieel voor het registreren van de vaccinatie.

Van massa naar maatwerk

Om de gezondheid van alle inwoners in Zuid-Limburg te beschermen, bewaken en bevorderen zet de GGD zich in om een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad te behalen. Allereerst werd er gestart met een grootschalige vaccinatiecampagne waarbij alle leeftijdscategorieën één voor één aan bod kwamen. Nu alle mensen zijn uitgenodigd verschuift de vaccinatieaanpak steeds meer van massa-vaccinatie naar vaccinatie op maat. Afhankelijk van de drijfveren en barrières die leven bij specifieke doelgroepen, biedt GGD Zuid Limburg maatwerk aan om vaccinatie te vereenvoudigen en bevorderen. Zo heeft de GGD inmiddels diverse acties ondernomen om de vaccinatie te stimuleren bij doelgroepen als dak- en thuislozen, arbeidsmigranten en asielzoekers. Het prikken zonder afspraak is een van de maatregelen die de GGD inzet om de vaccinatiegraad te verhogen. In een later stadium zal ook wijkvaccinatie uitmaken van deze fijnmazige vaccinatiecampagne.