Gemeente Meerssen | Aandacht voor elkaar: hartenkreten

Artikel Aandacht voor elkaar: hartenkreten uit Meerssen

Corona - Aandacht voor elkaar
Het coronavirus raakt ons allemaal. In ons werk, onze vrije tijd en het contact met familie en vrienden. We moeten volhouden, want het einde is nog niet in zicht. Daar hebben we elkaar hard bij nodig. We willen de tijd nemen om nog meer aandacht voor elkaar te hebben en stil te staan bij elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid. 
Met aandacht voor elkaar komen we hier samen doorheen. De Rijksoverheid bundelt bijzondere activiteiten, ideeën en verhalen op een speciale website. Kijk eens op www.aandachtvoorelkaar.nl. 

De Gemeente Meerssen is in dit kader ook haar eigen campagne gestart: de hartenkretencampagne. Vanaf 4 november reist een groot rood hart door onze gemeente. Hierop verzamelen we de hartenkreten van de inwoners. Zij laten ons weten hoe zij aandacht voor elkaar hebben. Lees hun hartverwarmende boodschap op onze sociale media-kanalen. Uiteindelijk verzamelen we alle hartenkreten op het grote rode hart en overhandigen dit aan gouverneur Theo Bovens tijdens zijn bezoek aan de gemeente Meerssen op 16 december. De gouverneur maakt - in het kader van Aandacht voor elkaar - een tocht langs alle gemeentehuizen. Ook hij voelt het gebrek aan contact als een gemis. Daarom komt hij 16 december voor een bijpraat ontmoeting naar Meerssen.

Hartenkreet - burgemeester
Hartenkreet van
burgemeester Mirjam Clermont-Aretz 💚💙

De burgemeester trapt af en geeft het hart vervolgens door. Haar hartenkreet: "Diep in mijn hart wonen mijn kinderen en mijn allerliefste kleinkind. Maar er is veel plek over en daar hebben de inwoners van groot Meerssen een warme plek gevonden. Ik mis ze zo. Geen concerten, geen feestelijke bijeenkomsten, geen bezoek bij bruidsparen, geen felicitaties voor 100-jarigen, geen jaarlijks schoolontbijt en ga zo maar door.

Geen bitterballenDe raadsleden zie ik vanuit hun huiskamers het debat voeren. Het voelt allemaal heel statisch en de non-verbale communicatie is nagenoeg verdwenen. Kopjes koffie zijn mokken geworden. Geen vergadertafels maar keukentafels. En de gemeentelijke pepermuntjes zijn snoepjes in verborgen schaaltjes. Geen napraten na een intensief debat. Ja, zelfs de bitterballen na de vergadering mis ik.

Afstand
Die afstand voel ik groter worden. Vandaar deze hartenkreet actie. Tijdens de eerste coronagolf waren er vele initiatieven met hulp aan elkaar. Inmiddels is het wat stiller geworden en luisteren we naar de nieuwe maatregelen die de Rijksoverheid oplegt en beheerst corona nog steeds ons leven.
Kinderen gaan weer naar school en leerkrachten staan weer voor de klas. De mensen in de zorg ploeteren door. Soms lijkt het of coronadiscipline en de bijbehorende gedragsregels het nieuwe nu te zijn geworden. Groepen jeugdigen verliezen hun geduld, willen elkaar ontmoeten en de wereld ontdekken.

Leefregels bepalen ons dagelijkse doen.
Maar dat hart van ons tikt, als we er goed voor zorgen, stevig door.
Hartenpijn, hartenverdriet, hartenliefde, hartendief...

Hartenkreten
Ik zal uw hartenkreten delen met onze gouverneur Theo Bovens die in december naar Meerssen komt. Hij vroeg om iemand te ontmoeten die door corona getroffen is. Ik kan nu nog niet kiezen. Dus worden het hartenkreten uit Geulle, Bunde, Ulestraten, Meerssen en Rothem. Ik hoop u snel weer te ontmoeten ergens in onze mooie gemeente.

Hartenkreet van
Charel en Myriam Jeuken 💚💙

Charel en Myriam Jeuken hebben allebei corona gehad. "Mijn vrouw werkt in de zorg en werd op tweede paasdag ziek. Zelf ben ik al mijn hele leven longpatiënt, dus het was toen niet de vraag of ik het zou krijgen, maar wanneer." En inderdaad: ook Charel wordt geveld door het virus. Terwijl Myriam gelukkig na 5 weken weer hersteld is, duurt het bij hem uiteindelijk veel langer. "Het ging eigenlijk vanaf het begin al snel steeds slechter en na tien dagen heeft mijn vrouw de ambulance gebeld. Eerlijkgezegd: ik dacht dat het enkele reis zou zijn." De goedlachse Meerssenaar kan er nog emotioneel van worden. "We konden niet bij elkaar zijn, alleen maar beeldbellen." Na negen dagen ziekenhuis mag hij maar huis. "Dat was echt een heftig moment. Als die voordeur achter je dichtvalt. Ik was flink afgevallen en mijn conditie was helemaal verdwenen. Nog steeds moet ik flink trainen."

Hartenkreet Charel en Myriam Jeuken


Ook Myriam moet nog geregeld naar de fysio. Wandelen en fietsen lukt inmiddels weer. "Maar soms, als ik hier het bergje op loop, moet ik weer eventjes stoppen. Dat is funest, dan ben ik zo buiten adem." De twee Meerssenaren missen het verenigingsleven. Charel: "Je ziet bijna niemand. Soms ben je blij als je op weg naar de supermarkt eventjes een bekende tegenkomt en op afstand een praatje kunt maken. Maar we weten waar we het voor doen. We houden ons aan de regels, zodat we straks weer ons sociale leven kunnen oppakken."

Hun hartenkreet:
Hou in deze bizarre tijd
Alstublieft rekening met de medemens
Respecteer elkaar
Tezamen krijgen we dit virus klein

 

Hartenkreet - Rothem's harmonie
Hartenkreet van
Rothem's Harmonie 💚💙

Muziek uit het hart 
Mieke Davidse is bestuurslid en klarinettiste bij Rothem's Harmonie. Suzy Schipper penningmeester en saxofoniste. Dit jaar bestaat de harmonie 100 jaar. Door corona konden de jubileumactiviteiten helaas niet doorgaan en ook de repetities kwamen grotendeels stil te liggen. Mieke: "We hebben – toen de maatregelen het toelieten – wel af en toe met een paar mensen gerepeteerd, maar als je niet compleet bent, klinkt het toch anders." Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum kreeg Rothem's Harmonie op woensdag 4 november de Koninklijk Erepenning. Een mooie bekroning op hun muzikale werk. De hartenkreet van Rothem's Harmonie:

"Namens alle leden wensen wij dat iedereen in 2021 weer onbezorgd kan musiceren, werken, sporten en familie en vrienden kan bezoeken. We hopen dat we ons 100-jarig jubileum volgend jaar groots met jullie allemaal kunnen vieren."

Hartenkreet Aan de Pas
Hartenkreet Aan de Pas 💚💙

Betty Beckers – Von Berg woont nu zo'n zeven jaar in Aan de Pas in Bunde vanwege haar MS. "Mijn man en ik hebben nu een LAT-relatie", lacht ze. Maar door corona kon ze hem alleen vanachter een glazen deur zien. "We zijn al samen vanaf januari 1977, maar in april dit jaar was het voor het eerst dat ik hem niet heb kunnen feliciteren met zijn verjaardag. Je weet pas wat een poen waard is als je hem niet mag geven. Veel dingen die eerder nog zo gewoon leken, zijn nu ineens speciaal. Dat is mijn hartenkreet." Verder wil Betty de mensen van Aan de Pas een compliment geven. "Ze hebben de ruimte hier goed benut, waardoor we op veilige afstand konden blijven. En de mensen die beademing nodig hebben, zaten tijdelijk even apart. Inmiddels zitten we weer bij elkaar, maar er wordt heel goed opgelet."

Op anderhalve meter afstand zit stagiaire Eline Heuts. Ze volgt de opleiding hbo verpleegkundige aan de Hogeschool Zuyd in Sittard. Begin dit jaar zat ze nog in Zuid-Afrika voor haar stage. "Toen corona in Nederland opkwam, moesten we helaas terugkomen. Op dat moment waren er hier meer corona-gevallen dan in Zuid-Afrika, maar achteraf ben ik blij dat ik in Nederland ben." Het vertrek uit Zuid-Afrika bracht veel emoties te weeg bij de studente, maar ze kreeg gelukkig voldoende ondersteuning vanuit Zuyd. Online, dat wel. "In september ben ik toen hier bij Aan de Pas begonnen. Dat vond ik in het begin wel spannend, maar er worden hier hele goede maatregelen getroffen. Dat geeft vertrouwen, het bevalt me hier goed." Over haar hartenkreet is Eline duidelijk: "Negatief: het meest positieve woord van 2020. En je weet pas hoe lang anderhalve meter is als je iemand een knuffel wil geven."

Hartenkreet Verlicht Limburg
Hartenkreet Verlicht Limburg 💚💙

De dagen worden korter, de nachten langer. Juist nu moeten we elkaar ondersteunen om deze weken goed door te komen. Laten we in deze tijd #aandachtvoorelkaar voorop stellen.

Gouverneur Theo Bovens deed daarom de oproep: Verlicht Limburg door licht in de straat te brengen. Brand een lampje voor het raam, hang de feestverlichting wat eerder op, zet een lampion voor de deur. Kom in beweging, kom in actie, want activiteit van velen maakt het leed van nu draaglijker, zorgt voor licht aan het eind van de tunnel en inspireert tot een nog beter Limburg na corona. Elke Limburger kan iets betekenen, betekent iets, kan bijdragen aan het verlichten van Limburg, letterlijk en figuurlijk! Doe mee!

Burgemeester Mirjam Clermonts Aretz: "Daarom hang ik mijn kerstverlichting vandaag al op. Doet u mee? Dan zijn we elkaars lichtje. Zo stralen we wat extra aandacht en hartelijkheid uit naar elkaar. Dat is mijn hartenkreet voor vandaag!"

Hartenkreet Audrey en Harold Engwegen

Hartenkreet van 
Audrey & Harold Engwegen 💚💙

"Corona...het is 'maar' een griep. Tot een aantal weken geleden. Een collega van Harold was positief getest. Dus hij moest zich ook laten testen, ondanks dat hij geen klachten had. We hebben best lang op de uitslag moeten wachten."

De dag dat de uitslag kwam voelde Harold zich wat grieperig worden. Maar de test was negatief. Toch voelde hij zich steeds slechter en een paar dagen later heeft hij toch maar weer een test laten doen. "En jawel hoor: positief. In quarantaine. Iedereen die ons kent weet dat wij altijd bezig zijn. Nu moesten we met 6 personen verplicht binnen zitten." Hun zoon Rick voelde zich ook niet lekker. Ook hij laat zicht testen en ook hij is positief. Gelukkig knapte hij na een paar dagen op, terwijl Harold zich steeds slechter voelde. "De trap oplopen was een hel, hij had een half uur nodig om daar van bij te komen. Zo kortademig was hij. Intussen had ik ineens geen reuk- en smaakvermogen meer. Verder voelde ik me wel goed, maar toch was het corona." Harold sliep destijds ontzettend veel en bij de minste inspanning was hij doodop. "Voor een man die drie keer per week sport en daarnaast een keer in de week flink wat kilometers fietst was dit echt niet te bevatten." De huisarts wordt gebeld en Harold krijgt een ventolinpompje om meer lucht te krijgen. Sindsdien gaat het iets beter. "Maar zijn conditie is weg. Die moet hij helemaal opnieuw gaan opbouwen."

Inmiddels mogen we weer naar buiten. "Heerlijk, niet meer afhankelijk zijn van anderen! Ik weet dat degene die ons geholpen hebben, dat met liefde gedaan hebben. Maar toch, voor ons was het een opgave. En nu zijn we ons heel bewust geworden van de gevolgen. Wat corona met een mens kan doen..."

Hartenkreet Frank Goesting
Hartenkreet
Frank van Gasterij Goesting 💙💚

Een leeg terras, geen gezelligheid aan de bar. Gasterij Goesting aan de Markt in Meerssen is net als alle horecazaken in Nederland gesloten. Desondanks is eigenaar Frank Marting positief ingesteld. "Mijn motto is 'niet klagen, maar dragen'. Het is even niet anders, je moet het nemen zoals het is. Natuurlijk gaat dat niet voor iedereen, maar je moet altijd de lichtpuntjes zoeken." Bij Goesting zijn ze heel creatief. Zo staat Frank geregeld wafels te bakken of met een grote pan soep op het terras. "We hebben op vrijdag, zaterdag en zondag overdag allerlei lekkers to go. 's Avonds zijn er afhaalmenu's, zoals ook veel andere horecazaken in de gemeente Meerssen doen. Zo proberen we het hier gezellig te maken en toch het lichtpuntje te zijn voor de mensen, want we missen jullie! En kom terug naar de horeca zodra het weer mag en kan. Wij zorgen dan voor uw veiligheid."

Hartenkreet Ondersteboven groep 5
Hartenkreet
Basisschool Ondersteboven (Moorveld) 💚💙

De leerlingen van groep 5 wensen dat iedereen gezond mag blijven en zonder pesten, oorlog en ruzie minstens 107 jaar mag morgen!

De leerlingen van groep 6 wensen dat álle mensen op de wereld een hele mooie, gezellige, fijne en sprankelende toekomst mogen meemaken!

Hartenkreet Ondersteboven groep 6

Hartenkreet Avé Maria 

Hartenkreet
Zorgcentrum Avé Maria Geulle 💚💙

Tóch een warm gevoel in tijden van corona
Een van de uitgangspunten van Ave Maria is: we willen buiten naar binnen halen. Ten gevolge van corona hebben wij dit geen vorm kunnen geven. Die Burgwache Kapelle kan niet bij ons oefenen, we kunnen geen tuinfeest en carnavalsfeest organiseren (bijeenkomsten waarbij de vermenging van buiten en binnen optimaal was), het restaurant is dicht, dus ook daar is geen mogelijkheid om ontmoetingen van buiten en binnen te laten plaatsvinden.

Daarnaast voelt het natuurlijk als een gemis als bezoek niet in alle vrijheid kan plaatsvinden. We voelen ons gesterkt door de telefonische belangstelling, die er geregeld is vanuit de gemeente Meerssen. Ook het geregelde contact, dat de vrijwilligers met ons zoeken – terwijl ze nauwelijks iets kunnen doen op dit moment– geeft ons een warm gevoel."

Hartenkreet Triangel
Hartenkreten
Basisschool De Triangel Ulestraten 💚💙

Ook de leerlingen van groep 7 van Basisschool De Triangel uit Ulestraten hebben hun hartenkreten / wensen laten horen.

"Ik wens iedereen veel beterschap en gezondheid en ook veel liefde in deze Coronatijd. Je bent zeker niet alleen!"

"Ik zou wensen dat iedereen weer mag knuffelen Ik zou wensen dat iedereen weer in een voetbalstadion voetbal kan kijken Ik zou wensen dat we de mondkappen weg kunnen gooien Ik zou wensend dat Corona weggaat Ik wens in 2021 dat Corona zo snel mogelijk weg is Ik wens iedereen een gelukkig 2021"

"Ik wens iedereen een gelukkig nieuwjaar. Ook als je pijn hebt, ook met verdriet. Maar je bent niet alleen, vergeet dat niet"

"Gezondheid
Elfje op je schouder
Liefde
Uitzonderlijk mooi 2021
Kracht"

"Compliment
Ontzettend trots
Mooi mens
Poen (kus)
Liefde
Iedereen
Mooie momenten
Eerlijk
Nooit alleen
Trots op jezelf"

"Gezondheid
Wees blij
Corona is er
Wees niet bang meer
Hoop"

"Ik wens iedereen veel sterkte in het Corona tijdperk Ik wens iedereen een gelukkig 2021 Ik wens iedereen een gezond leven De bloemen groeien niet, net als riet Volgend jaar gaat beter, meter voor meter Corona moet weg, dan hebben wij geen pech"

"Lief
Voor jou
Zorg voor jezelf
Wees behulpzaam voor iedereen
Hoop"

"Leuk
Grapjes maken
Zorg voor jezelf
Wees lief voor elkaar
Hoop"

"Ik wens dat niemand eenzaam is
Ik wens dat iedereen gelukkig is en een gezond hart heeft Ik wens dat iedereen een relax moment heeft Ik wens een gelukkig 2021 Ik wens iedereen fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar"

"Houd je goed
Alleen samen krijgen wij Corona onder controle Tel maar tot 100 dan is het hopelijk zo weer voorbij Een vriend die je knuffelt zou je wel willen Jullie zijn toppers"

"Ik wens iedereen een gelukkig nieuwjaar Ik wens iedereen heel veel liefde Ik wens iedereen een gezond leven Ik wens iedereen een maatje Ik wens iedereen veel complimenten Ik wens iedereen veel vrienden"

Hartenkreet - Theo Bovens
Hartenkreten overhandigd aan gouverneur Theo Bovens 💚💙

Op 16 december kwam gouverneur Theo Bovens naar de gemeente Meerssen in het kader van de campagne Aandacht voor elkaar. De gouverneur bezoekt alle gemeenten in de Provincie Limburg om te praten over de impact van de coronacrisis. Huisarts van Empel vertelde over zijn ervaringen van de afgelopen maanden.

Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz overhandigde de gouverneur na afloop het grote hart vol met hartenkreten van bewoners van de gemeente Meerssen. Van horeca-ondernemer tot scholier en van zorgcentrum tot harmonie. Warme boodschappen die ons hart verlichten in deze barre tijden ❤️

Een mooie afsluiter van deze hartverwarmende actie.