Terug
Snelzoeken

Artikel Aandacht voor elkaar: hartenkreten uit Meerssen

Corona - Aandacht voor elkaar
Het coronavirus raakt ons allemaal. In ons werk, onze vrije tijd en het contact met familie en vrienden. We moeten volhouden, want het einde is nog niet in zicht. Daar hebben we elkaar hard bij nodig. We willen de tijd nemen om nog meer aandacht voor elkaar te hebben en stil te staan bij elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid. 
Met aandacht voor elkaar komen we hier samen doorheen. De Rijksoverheid bundelt bijzondere activiteiten, ideeën en verhalen op een speciale website. Kijk eens op www.aandachtvoorelkaar.nl. 

De Gemeente Meerssen is in dit kader ook haar eigen campagne gestart: de hartenkretencampagne. Vanaf 4 november reist een groot rood hart door onze gemeente. Hierop verzamelen we de hartenkreten van de inwoners. Zij laten ons weten hoe zij aandacht voor elkaar hebben. Lees hun hartverwarmende boodschap op onze sociale media-kanalen. Uiteindelijk verzamelen we alle hartenkreten op het grote rode hart en overhandigen dit aan gouverneur Theo Bovens tijdens zijn bezoek aan de gemeente Meerssen op 16 december. De gouverneur maakt - in het kader van Aandacht voor elkaar - een tocht langs alle gemeentehuizen. Ook hij voelt het gebrek aan contact als een gemis. Daarom komt hij 16 december voor een bijpraat ontmoeting naar Meerssen.

Hartenkreet - burgemeester
Hartenkreet van
burgemeester Mirjam Clermont-Aretz

De burgemeester trapt af en geeft het hart vervolgens door. Haar hartenkreet: "Diep in mijn hart wonen mijn kinderen en mijn allerliefste kleinkind. Maar er is veel plek over en daar hebben de inwoners van groot Meerssen een warme plek gevonden. Ik mis ze zo. Geen concerten, geen feestelijke bijeenkomsten, geen bezoek bij bruidsparen, geen felicitaties voor 100-jarigen, geen jaarlijks schoolontbijt en ga zo maar door.

Geen bitterballenDe raadsleden zie ik vanuit hun huiskamers het debat voeren. Het voelt allemaal heel statisch en de non-verbale communicatie is nagenoeg verdwenen. Kopjes koffie zijn mokken geworden. Geen vergadertafels maar keukentafels. En de gemeentelijke pepermuntjes zijn snoepjes in verborgen schaaltjes. Geen napraten na een intensief debat. Ja, zelfs de bitterballen na de vergadering mis ik.

Afstand
Die afstand voel ik groter worden. Vandaar deze hartenkreet actie. Tijdens de eerste coronagolf waren er vele initiatieven met hulp aan elkaar. Inmiddels is het wat stiller geworden en luisteren we naar de nieuwe maatregelen die de Rijksoverheid oplegt en beheerst corona nog steeds ons leven.
Kinderen gaan weer naar school en leerkrachten staan weer voor de klas. De mensen in de zorg ploeteren door. Soms lijkt het of coronadiscipline en de bijbehorende gedragsregels het nieuwe nu te zijn geworden. Groepen jeugdigen verliezen hun geduld, willen elkaar ontmoeten en de wereld ontdekken.

Leefregels bepalen ons dagelijkse doen.
Maar dat hart van ons tikt, als we er goed voor zorgen, stevig door.
Hartenpijn, hartenverdriet, hartenliefde, hartendief...

Hartenkreten
Ik zal uw hartenkreten delen met onze gouverneur Theo Bovens die in december naar Meerssen komt. Hij vroeg om iemand te ontmoeten die door corona getroffen is. Ik kan nu nog niet kiezen. Dus worden het hartenkreten uit Geulle, Bunde, Ulestraten, Meerssen en Rothem. Ik hoop u snel weer te ontmoeten ergens in onze mooie gemeente.

Hartenkreet van Charel en Myriam Jeuken

Charel en Myriam Jeuken hebben allebei corona gehad. "Mijn vrouw werkt in de zorg en werd op tweede paasdag ziek. Zelf ben ik al mijn hele leven longpatiënt, dus het was toen niet de vraag of ik het zou krijgen, maar wanneer." En inderdaad: ook Charel wordt geveld door het virus. Terwijl Myriam gelukkig na 5 weken weer hersteld is, duurt het bij hem uiteindelijk veel langer. "Het ging eigenlijk vanaf het begin al snel steeds slechter en na tien dagen heeft mijn vrouw de ambulance gebeld. Eerlijkgezegd: ik dacht dat het enkele reis zou zijn." De goedlachse Meerssenaar kan er nog emotioneel van worden. "We konden niet bij elkaar zijn, alleen maar beeldbellen." Na negen dagen ziekenhuis mag hij maar huis. "Dat was echt een heftig moment. Als die voordeur achter je dichtvalt. Ik was flink afgevallen en mijn conditie was helemaal verdwenen. Nog steeds moet ik flink trainen."

Hartenkreet Charel en Myriam Jeuken


Ook Myriam moet nog geregeld naar de fysio. Wandelen en fietsen lukt inmiddels weer. "Maar soms, als ik hier het bergje op loop, moet ik weer eventjes stoppen. Dat is funest, dan ben ik zo buiten adem." De twee Meerssenaren missen het verenigingsleven. Charel: "Je ziet bijna niemand. Soms ben je blij als je op weg naar de supermarkt eventjes een bekende tegenkomt en op afstand een praatje kunt maken. Maar we weten waar we het voor doen. We houden ons aan de regels, zodat we straks weer ons sociale leven kunnen oppakken."

Hun hartenkreet:
Hou in deze bizarre tijd
Alstublieft rekening met de medemens
Respecteer elkaar
Tezamen krijgen we dit virus klein

 

Hartenkreet - Rothem's harmonie
Hartenkreet van Rothem's Harmonie

Muziek uit het hart 

Mieke Davidse is bestuurslid en klarinettiste bij Rothem's Harmonie. Suzy Schipper penningmeester en saxofoniste. Dit jaar bestaat de harmonie 100 jaar. Door corona konden de jubileumactiviteiten helaas niet doorgaan en ook de repetities kwamen grotendeels stil te liggen. Mieke: "We hebben – toen de maatregelen het toelieten – wel af en toe met een paar mensen gerepeteerd, maar als je niet compleet bent, klinkt het toch anders." Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum kreeg Rothem's Harmonie op woensdag 4 november de Koninklijk Erepenning. Een mooie bekroning op hun muzikale werk.

De hartenkreet van Rothem's Harmonie:

"Namens alle leden wensen wij dat iedereen in 2021 weer onbezorgd kan musiceren, werken, sporten en familie en vrienden kan bezoeken. We hopen dat we ons 100-jarig jubileum volgend jaar groots met jullie allemaal kunnen vieren."

Hartenkreet Aan de Pas
Hartenkreet Aan de Pas

Betty Beckers – Von Berg woont nu zo'n zeven jaar in Aan de Pas in Bunde vanwege haar MS. "Mijn man en ik hebben nu een LAT-relatie", lacht ze. Maar door corona kon ze hem alleen vanachter een glazen deur zien. "We zijn al samen vanaf januari 1977, maar in april dit jaar was het voor het eerst dat ik hem niet heb kunnen feliciteren met zijn verjaardag. Je weet pas wat een poen waard is als je hem niet mag geven. Veel dingen die eerder nog zo gewoon leken, zijn nu ineens speciaal. Dat is mijn hartenkreet." Verder wil Betty de mensen van Aan de Pas een compliment geven. "Ze hebben de ruimte hier goed benut, waardoor we op veilige afstand konden blijven. En de mensen die beademing nodig hebben, zaten tijdelijk even apart. Inmiddels zitten we weer bij elkaar, maar er wordt heel goed opgelet."

Op anderhalve meter afstand zit stagiaire Eline Heuts. Ze volgt de opleiding hbo verpleegkundige aan de Hogeschool Zuyd in Sittard. Begin dit jaar zat ze nog in Zuid-Afrika voor haar stage. "Toen corona in Nederland opkwam, moesten we helaas terugkomen. Op dat moment waren er hier meer corona-gevallen dan in Zuid-Afrika, maar achteraf ben ik blij dat ik in Nederland ben." Het vertrek uit Zuid-Afrika bracht veel emoties te weeg bij de studente, maar ze kreeg gelukkig voldoende ondersteuning vanuit Zuyd. Online, dat wel. "In september ben ik toen hier bij Aan de Pas begonnen. Dat vond ik in het begin wel spannend, maar er worden hier hele goede maatregelen getroffen. Dat geeft vertrouwen, het bevalt me hier goed." Over haar hartenkreet is Eline duidelijk:

"Negatief: het meest positieve woord van 2020. En je weet pas hoe lang anderhalve meter is als je iemand een knuffel wil geven."