Artikel Kunstfietsroute Geulle
Beeldenroute door Geulle
-
Marie Koenenhof / Marktplein. Aan de zuidelijke kant van het Marktplein vind je op twee pilaren de plaquettes van Felix Rutten en Marie Koenen, gemaakt door Chris Rutten (Susteren, 1942). Marie Koenen ('s Hertogenbosch, 1879 – Maastricht, 1959) was een bekende schrijfster van (streek)romans met een religieuze inslag. Enkele titels: 'De moeder', 'Korrel in de voor', 'Het hofke'. In de jaren 20 van de vorige eeuw was zij gehuwd met Felix Rutten. De echtelieden kozen Geulle als woonplaats. Het huwelijk was echter niet al te gelukkig en vanaf 1927 gingen beiden hun eigen weg. Felix Rutten (Sittard, 1882 – Rome, 1971) was journalist van beroep, hij schreef vooral reisverslagen. Als dichter bleef hij schrijven in de stijl van de tachtigers. Na zijn Geulse periode trok Rutten weer door Europa. Direct na WO II vertrok hij als correspondent voor verschillende bladen naar Rome, waar hij tot het einde van zijn leven verbleef. Dat Geulle in zijn gedachten bleef, is op te maken uit de regel op de plaquette. Meer over Felix Rutten en Marie Koenen in Geulle kun je lezen in het boek: "De abdis en de zwerver" van Adri Gorissen.
Chris Rutten is vooral bekend als bestuurder (o.a. burgemeester van Nuth, Middelburg en Breda), maar is daarnaast actief als kunstenaar. Als student kwam hij in aanraking met het beeldhouwen en dat werd zijn passie. Hij werkt, zoals hier, vooral met brons. Chris Rutten kende Felix Rutten, er was een familieband. Een paar stappen verder staat een monumentje ter ere van het 33 jarig bestaan van carnavalsvereniging de Bokkerieërs: met bok en veiligheidsspeld. - Hulserstraat/Marktplein. Sculptuur met instrumenten en notenschrift van Xander Spronken (Beek, 1956). Ook de banken en ijzeren kubussen langs de straatkant maken onderdeel uit van het object. Het is door een erecomité aangeboden aan de Geulse bevolking bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Harmonie St. Ceacilia. Het beeld is van 1994, de Harmonie is opgericht in 1894.
- Broekhoven, op de splitsing onder aan de Slingerberg, nabij café het Hemelke. 'Levensaderen' van Nienke Koedijk. Deze sculptuur is hier neergezet in het kader van het gemeentelijke project 'tijdelijke plaatsing kunstwerken', bedoeld om jonge kunstenaars een kans te geven. Nienke Koedijk (illustrator, beeldhouwer en fotografe) maakte een sculptuur van gebogen, gegalvaniseerde buizen die samenkomen in een soort golfvorm. Een verwijzing naar de bronbeken in de omgeving en de aanwezigheid van de Maas.
- Hussenbergstraat, hoek Scheerstraat. Langs de straat staat een stenen monumentje, gewijd aan Maria, aangeboden door de Buurtvereniging Hussenberg. Wat meer terug, op het plein tussen de bouwblokken van Ave Maria staat een blauw stalen beeld van Jos Hermans (Nuth, 1930 – Nuth, 2017) uit 2001. Het is een haan, met verwijzing naar water (de ribbel over de sokkel). Het is niet het enige beeld in Geulle dat verwijst naar het element water.
- Kerk Moorveld, Heerensstraat, hoek Hagendoornweg. Boven de ingang van de Parochiekerk Moorveld (kerk dateert uit 1954, architect Dings) zie je het reliëf 'Het onbevlekt hart van Maria' van Arthur Spronken (Beek, 1930 – Sittard, 2018, hij woonde en werkte in Kelmond). Zijn vader en grootvader deden veel met paarden en hieraan ontleende hij zijn inspiratie: hij is bovenal bekend van zijn paardentorso's. Na de Kunstnijverheidsschool in Maastricht trok Arthur Spronken voor enige tijd naar Italië, waar hij in aanraking kwam met Marino Marini, een specialist in beelden van paarden. Dit werk aan de kerk van Moorveld is enigszins atypisch omdat Spronken aanvankelijk vooral met hout werkte en later (vanaf 1961) in brons. Beelden van Spronken zijn in veel plaatsen te zien, o.a. in Maastricht. In 1995 maakte hij voor het Museum Beelden aan Zee in den Haag vijf monumentale portretten van het koninklijk gezin: Beatrix, Claus en hun drie zonen. Deze zijn permanent tentoongesteld in het museum.
- Kerkplein: 'Bootcontour' van Felix van de Beek (Roermond, 1938, woont en werkt in Maastricht). Een aandenken aan de boot die hier bij de boom lag. Dit deel van Geulle ligt in het winterbed van de Maas en bij hoog water werd deze boot werd gebruikt om bewoners te bevoorraden en te vervoeren. Langs Aan de Maas, tegenover het hek dat naar het voetveer leidt, is de bewuste boot ('D'n Gemeintebwoit' of 'Iezere bwoit') nog te zien (bij nr. 7). Na de overstromingen van 1993 en 1995 zijn er plannen gemaakt voor rivierverruiming (het Grensmaasproject als onderdeel van de Maaswerken) en zijn er dijken aangelegd. Geulle aan de Maas is nu 'dijkring 88' en de boot is afgedankt. Felix van de Beek is schilder, beeldhouwer en conceptueel kunstenaar. In de late jaren zestig baarde hij opzien met een project om delen van de Siegfriedlinie een vrolijk kleurtje te geven.
- Aan de Maas, naast de hierboven genoemde boot, tegenover het klaphek dat leidt naar het voetveer staat de 'Waakzame haan' van Vera de Haas (Noordwijk, 1954, woont en werkt in Schimmert). Op de twee zuilen zijn de waterhoogten aangeduid van de overstromingen van 1993 en 1995. Op de hoogste zuil heeft de waakzame haan zijn toevlucht gezocht. Vera de Haas maakt vooral dieren en mensen in brons.
- Hoek Oostbroek / A. Sauerlaan. Oorlogsmonument Heilig Hartbeeld van Jean Weerts (Craubeek, 1902 – Maastricht, 1966), ter herinnering aan de bevrijding va Geulle in 1944. Geplaatst in 1950. Zie de teksten op de sokkel en de gedenksteen van 1984.