Gemeente Meerssen | Wateroverlast door onweersbuien

Nieuwsbericht Wateroverlast door onweersbuien

Gepubliceerd op: 25 augustus 2023 13:30

Onweersbuien
Vanochtend trokken flinke onweersbuien over Zuid-Limburg. Ook in de gemeente Meerssen is op plekken wateroverlast ontstaan. Onze medewerkers zijn al de hele ochtend op pad om op verschillende locaties poolshoogte te nemen, te helpen en eventuele maatregelen te treffen. We houden ook samen met het Waterschap de diverse waterbuffers goed in de gaten.  

Water op straat

De riolering kan deze heftige buien vaak niet verwerken, waardoor water op straat ontstaat. Water op straat accepteren we. Het maakt onderdeel uit van ons systeem. Het overgrote deel van de wegen in onze gemeente zijn zo ingericht dat het water tussen de trottoirbanden wordt geborgen en dan naar het groen in de straat wordt afgevoerd.

De afgelopen tijd hebben we onze systemen goed in de gaten gehouden en gecontroleerd op cruciale punten, zodat buien goed verwerkt kunnen worden in de riolering. Desondanks is het niet ondenkbaar dat er toch wateroverlast ontstaat bij dit soort enorme buien.  

Je kunt zelf helpen door ...

  • ervoor te zorgen dat kolken/putten in jouw straat vrijblijven van bladeren, takjes etc. Dit kan ook helpen om water op straat te verminderen. 
  • losliggende putdeksels terug te leggen. Deze kunnen bij ondergelopen straten gevaar opleveren voor verkeer. 
  • niet door ondergelopen straten te rijden. De golven die je veroorzaakt, kunnen extra wateroverlast en schade veroorzaken. Ook aan je auto kan schade ontstaan.

Kijk voor meer tips over wat te doen bij wateroverlast op www.wachtnietopwater.nl.

Wie moet ik bellen? 

Wateroverlast in de openbare ruimte melden

Wil je een melding doorgeven over wateroverlast in de openbare ruimte? Omgevallen bomen, afgebroken takken, ondergelopen straten, modder en dergelijke? Meld dit via info@meerssen.nl. Foto's en filmpjes zijn hierbij zeer welkom. 

Of bel het gemeentelijke Klant Contact Centrum via telefoon 14 043. Ons KCC is vrijdagmiddag extra geopend tot 16.00 uur. Bel je daarna, in de avond of het weekend? Kies dan optie 3 en je wordt doorgeschakeld naar de Meldcentrale in Maastricht.  

Alle meldingen worden verzameld. Daarnaast wordt beoordeeld en bekeken of we het systeem verder moeten verbeteren.

Wateroverlast particuliere woningen en eigendommen

Bij wateroverlast in de kelder (je moet zelf zorgen dat deze waterdicht is) of woning adviseren wij u om contact op te nemen met de verzekering. Je kunt ook de brandweer bellen. Echter: de brandweer concentreert zich in eerste instantie op de veiligheid (bijv. omgevallen bomen op straat, vrijliggende elektriciteit). Het kan dus zijn dat de brandweer u niet of niet onmiddellijk kan komen helpen. Bel alleen bij acute spoed / gevaar 1-1-2. Overige gevallen: bel 0900-0904 (wel brandweer, geen spoed)

Wie moet ik bellen bij Wateroverlast - Tekstalternatief onder deze afbeelding