Gemeente Meerssen | Het klimaat verandert snel en daar moeten we naar handelen

Nieuwsbericht Het klimaat verandert snel en daar moeten we naar handelen

Gepubliceerd op: 06 september 2023 10:40

Wateroverlast Bunde aug 2023
Hittegolven, stortbuien, code geel. Klimaatverandering is tegenwoordig onderdeel van ons dagelijks leven. Dat betekent dat we daar als gemeente rekening mee moeten houden bij het maken van nieuw beleid. En daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken.

In beeld

"Het klimaat verandert sneller dan wij ons kunnen aanpassen en dat maakt het meteen heel moeilijk. Kijk maar naar die fikse regenbuien die we regelmatig zien", zegt wethouder Vanessa de Rond. "Maar bij ons beleid houden we daar altijd rekening mee. Denk aan het centrumplan, de aanleg van een weg, het maaien van bermen. We kijken goed wat de gevolgen zijn voor het klimaat. Hoe kunnen we die zoveel mogelijk beperken?" Naast beleid en de juiste keuzes maken, heeft de gemeente de hulp nodig van de inwoners. Met name rondom wateroverlast. "Maak foto's of filmpjes als er bij jou in de straat overstromingen zijn. Op die manier krijgen we de probleemgebieden nog beter in beeld en kunnen we maatregelen treffen."

Vergroenen

Een effectieve manier om klimaatverandering tegen te gaan, is vergroenen. "De wetenschap zegt het al jaren, het wordt tijd dat we hier als gemeente onze rol in pakken", aldus De Rond. "Om de verandering van ons klimaat tegen te gaan, zijn soms andere zaken ondergeschikt. Een stenen plein is ideaal voor een jaarlijks evenement, maar niet goed voor het wegstromen van water, de biodiversiteit en hitte. Door met plantenbakken te werken, zoals bijvoorbeeld op het St. Agnesplein in Bunde, zorg je hiervoor. We moeten nu echt zo gaan denken." In het gemeentelijk groenbeleidsplan staat hoe de gemeente Meerssen dit in de komende periode gaat doen.

Stoepplantjes
Allemaal

"We weten precies waar we het voor doen: zodat onze kinderen over 50 jaar nog steeds op dat plein kunnen spelen. Laatst zei mijn dochter: 'dat is geen onkruid tussen de tegels, dat zijn stoepplantjes'. De komende generatie denkt al om. En dat is goed om te horen!" De Gemeenteraad heeft unaniem de motie klimaatverandering aangenomen. De Rond: "Dit benadrukt nogmaals hoe belangrijk we dit onderwerp allemaal vinden. Daarom zoeken we naar manieren om klimaatadaptatie in ons werk te verwerken. Dat is de uitdaging waar we nu mee aan de slag zijn en moeten."