Gemeente Meerssen | Vacature Jurist Omgevingsrecht (0,8-1 fte)

Nieuwsbericht Vacature Jurist Omgevingsrecht (0,8-1 fte)

Gepubliceerd op: 09 januari 2024 10:55

Vacature
Wil jij meebouwen aan de toekomst van de Gemeente Meerssen? Voor de afdeling Ruimte zijn wij op zoek naar een:

Jurist Omgevingsrecht (0,8-1 fte)


Bijdragen aan de kwaliteit van het juridische handelen van de gemeente!

Wat ga je doen?

Als Jurist Omgevingsrecht zorg je dat binnen de gemeente de regels van het bestemmingsplan worden nageleefd. Jij vervult hierbij de rol van gesprekspartner en geeft juridisch advies bij (complexe) vraagstukken. Je bent een juridische vraagbaak voor de collega's van het team, in het bijzonder op het gebied van vergunningverlening, toezicht & handhaving en ruimtelijke ordening (oftewel het omgevingsrecht). Ook is het mogelijk om meer beleidsmatig aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door het schrijven van de toepasbare regels. Gezien de omvang van onze organisatie ben je mede betrokken bij handhavingszaken.

De werkzaamheden in hoofdlijnen:

 • Informeren en adviseren van collega's, teamleider en manager over relevante (juridische beleids-) ontwikkelingen
 • Fungeren als vraagbaak m.b.t. juridische zaken als omgevingsvergunningen, ter inzage leggen en anonimiseren.
 • Signaleren en analyseren van ontwikkelingen en trends (bijv. Omgevingswet) op het taakveld VTH en deze vertalen naar wat zij voor de organisatie betekenen.
 • Leiden van projecten en opstellen van beleid op het gebied van het Omgevingsrecht, denk aan een VTH-beleid of Uitvoeringsprogramma VTH.
 • Fungeren als ambassadeur op het gebied van privacy, AVG en het borgingsproduct voor team Omgeving.
 • Behandelen en uitvoeren van aanschrijvingen op grond van de Wabo/Omgevingswet en de daarbij behorende regels van de Algemene wet bestuursrecht.
 • Mede behandelen van WOO verzoeken en ondersteunen bij de behandeling van handhavingsdossiers.
 • Verantwoordelijk zijn voor de kwaliteitstoets vergunningen.
 • Deelnemen aan regionale netwerken en overleggen (indien nodig).
 • Fungeren als secretaris van de Omgevingstafel.
 • Waarnemen van werkzaamheden collega-jurist (indien nodig).

Dit ben jij

Je bent een jurist die met name deskundig is op het gebied van omgevingsrecht. Je hebt een resultaatgerichte en proactieve houding en weet concrete resultaten te behalen. Je pikt snel signalen op uit de organisatie en doorziet de impact ervan. Verder ben je een verbinder met draagvlak bij de betrokken medewerkers, management, bestuur en inwoners. Je schakelt gemakkelijk met interne en externe partijen en beschikt over sterke communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. Tot slot kun je goed zelfstandig werken, maar bent ook in staat om in werk- en projectgroepen als teamplayer te opereren.

Je hebt:

 • Minimaal HBO werk- en denkniveau.
 • Kennis en ervaring op het gebied van omgevingsrecht.
 • Kennis van de nog in te voeren Omgevingswet is een pré.

Voor deze functie vereisen we een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Waar kom je te werken?

De gemeente Meerssen kent drie afdelingen: Bedrijfsvoering, Ruimte en Samenleving. In totaal werken er ongeveer 130 medewerkers. In deze functie kom je te werken binnen team Omgeving van de afdeling Ruimte.

Meer weten over het werken bij de gemeente Meerssen? Bekijk ons filmpje: https://youtu.be/WEoCw8Dc26k

Wat biedt de gemeente Meerssen?

Onze arbeidsvoorwaarden zijn geregeld volgens de Cao gemeenten.

 • Salaris: Deze functie is ingedeeld in schaal 10 (max. € 5.247,- op basis van een fulltime dienstverband, salarispeil per 2 januari 2023). Inschaling is afhankelijk van opleiding en ervaring, hierbij wordt eventueel een aanloopschaal toegepast.
 • IKB: Bovenop je salaris ontvang je 17,05% van het bruto jaarsalaris als Individueel Keuze Budget (IKB). Dit kun je naar eigen wens inzetten, bijvoorbeeld om uit te betalen, extra vakantiedagen te kopen of belastingvrij een fiets aan te schaffen.
 • Arbeidsovereenkomst: In beginsel ontvang je een arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar. Hierbij geldt de intentie om deze, bij goed functioneren, om te zetten naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
 • Adv-opbouw: 1 fte wil zeggen dat je feitelijk per week 40 uur werkt, waarvan je 36 uur betaald krijgt en 4 uur adv opbouwt, welke je weer kunt inzetten als verlof. Bij een parttime dienstverband wordt dit naar rato verminderd.
 • Secundaire arbeidsvoorwaarden: zoals pensioenopbouw bij ABP, het flexibel indelen van de werkweek, hybride werken, thuiswerkvergoeding en diverse ontwikkelmogelijkheden op zowel persoonlijk als inhoudelijk vlak.

Hier lees je meer over onze arbeidsvoorwaarden (zoals IKB en adv-opbouw): https://www.meerssen.nl/vacatures/onze_arbeidsvoorwaarden/

Interesse? Solliciteer!

We nodigen je van harte uit om je motivatiebrief en CV uiterlijk 22 januari a.s. online via www.igom.nl in te dienen. Binnen 3 werkdagen na sluiting van de vacature ontvang je een reactie. Houd je alvast ruimte in de agenda vrij voor een eventueel gesprek in week 6?

Het eerste gesprek dient als kennismaking. We gaan in op jouw motivatie, drijfveren, persoonlijkheid, kennis en kunde. Daarnaast vertellen wij meer over de inhoud van de functie, de afdeling, de bedrijfscultuur, enz. Zodoende krijg jij ook meer beeld van het werk en de werkomgeving.

Na een eerste kennismaking kan er tweede gesprek ingepland worden waarbij we dieper op zaken in gaan.

Blijkt er na deze gesprekken een match te zijn, dan plannen we een arbeidsvoorwaardengesprek in. Hopelijk mogen we je daarna verwelkomen als nieuwe collega!

Binnen de sollicitatieprocedure kan een online screening worden uitgevoerd (bijvoorbeeld via Google en/of social media), een assessment ingezet worden en/of een referentie opgevraagd worden.

Meer weten?

Heb je nog vragen over de functie? Neem dan contact op met Paul Leenen (teamleider Omgeving) via 06-27218254. Met vragen over de sollicitatieprocedure kun je bij Sanne Dooper (HR-adviseur) via 06-46597963 terecht. Kijk voor overige informatie op www.meerssen.nl