Gemeente Meerssen | Vuurwerkcampagne - Knallend het jaar uit? Verknal je toekomst niet!

Artikel Vuurwerkcampagne - Knallend het jaar uit? Verknal je toekomst niet!

Het is verboden om illegaal vuurwerk te kopen, bij je te hebben en af te steken. Doe je dat toch, dan kun je een boete of straf krijgen. Afhankelijk van overtreding kunnen boetes of straffen verschillen en flink hoger worden. Voor het afsteken of bezit van illegaal vuurwerk riskeer je zelfs een aantekening in het strafblad. Daardoor krijg je mogelijk geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) meer. 

  • Jongeren tot 18 jaar die verboden vuurwerk afsteken kunnen een Halt-straf krijgen. Bij lichte overtredingen kunnen ze zo een boete voorkomen. Ook ouders worden hierbij betrokken.
  • Kinderen onder de 12 kunnen geen straf of boete krijgen. Dus ook niet als ze vuurwerk afsteken of in hun bezit hebben. De politie kan wel besluiten tot een onderzoek. De politie kijkt dan samen met het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Kinderbescherming of Veilig Thuis hoe de situatie bij het kind thuis is. In ernstige gevallen is een maatregel (zoals ondertoezichtstelling) mogelijk. Ook kan melding worden gedaan bij een zorginstelling.

Vuurwerkregels

  • Het is verboden om illegaal vuurwerk te kopen, af te steken of in bezit te hebben.
  • Sinds 1 december 2020 is vuurwerk uit categorie F3 verboden voor consumenten. Dit is zwaarder knal- en siervuurwerk, zoals bijvoorbeeld een Chinese rol.
  • In de F2-categorie (minder zwaar knal- en siervuurwerk) zijn niet meer toegestaan knalvuurwerk (zoals rotjes), knalstrengen (zoals Chinese matten), vuurpijlen, enkelschotsbuizen (zoals single shots).
  • Het is niet toegestaan om meer dan 25 kilo vuurwerk te kopen en in huis te bewaren.
  • Vanaf 12 jaar is het kopen en afsteken van categorie F1-vuurwerk het hele jaar door toegestaan. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten en Bengaalse lucifers.
  • Vanaf 16 jaar is het kopen en afsteken van categorie F2-vuurwerk toegestaan. Dit is het oudejaarsvuurwerk.

Tijden waarop vuurwerk afsteken is toegestaan 

Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk strafbaar.

 

Vuurwerkcampagne - fijn dat je aan ons denkt