Gemeente Meerssen | Vergroenen

Artikel Vergroenen

Wil je graag vergroenen in jouw buurt? Hebben jullie bijvoorbeeld plannen voor geveltuintjes. Of willen jullie verstening van tuinen tegen gaan? Meld je dan bij de gemeente! Samen kijken we wat er mogelijk is.

Waarom vergroenen?

Het vergroenen van je omgeving heeft veel voordelen. Als stenen in de tuin worden vervangen door planten, kan regenwater direct worden opgevangen en in de grond trekken. Zo ontstaan er geen grote plassen en kan het zelfs wateroverlast verminderen. Minder steen en meer groen helpt ook om de temperatuur omlaag te krijgen. Op die manier voorkómen we hittestress. Tegels en stenen houden de warmte namelijk lang vast en zorgen voor extra warmte op hete zomerdagen.

Inspiratie

Op de website van www.waterklaar.nl zijn veel praktische voorbeelden te vinden van hoe je zelf aan de slag kunt gaan. Wist je dat in Bunde een mooi initiatief is rondom vergroenen? Lees het hier.

Afkoppelen van hemelwater

Lange perioden van droogte komen steeds vaker voor. Daardoor is er minder water beschikbaar. Tijdens hevige buien of natte perioden is het daarom belangrijk dat we water opslaan. Dan hebben we bij droogte genoeg water tot onze beschikking.

Hoe doe ik dat?

Een manier om dat te doen is door het afkoppelen van je regenpijp. Hierdoor verdwijnt het relatief schonen regenwater niet zomaar in het riool. Je kunt het bijvoorbeeld opvangen in een regenton. Handig om in een droge periode je planten water mee te geven.

Subsidie afkoppelen hemelwater

In de Gemeente Meerssen is een subsidieregeling beschikbaar om je regenpijp af te koppelen. Op deze pagina lees je meer over wat er mogelijk is met deze regeling.

Tegels eruit, planten erin!

Een groene tuin ziet er niet alleen mooi uit. Vaak voel je je er ook nog prettiger en meer ontspannen. Door stenen weg te halen en groen te planten, zorgt de tuin voor verkoeling. Tegelijkertijd draag een steentje bij aan de biodiversiteit. Op deze pagina vind je meer informatie en een duidelijke video over het vervangen van stenen door planten.