Gemeente Meerssen | Dinsdag 19 maart: start kap monumentale Beuk Proosdijpark

Nieuwsbericht Dinsdag 19 maart: start kap monumentale Beuk Proosdijpark

Gepubliceerd op: 15 maart 2019 09:50

Beukeboom Proosdijpark
Bij de berceau (stalen pergola) aan de entree van het Proosdijpark staat een monumentale bruine Beukenboom van 130 jaar oud. De boom is zwaar aangetast door houtrot. Omdat het risico op stam of takbreuken te groot wordt, moeten we de boom helaas kappen. Het Proosdijpark verliest hiermee een van zijn oudste bomen. Veiligheid gaat echter boven alles. De kapwerkzaamheden starten dinsdag 19 maart.

Kapwerkzaamheden

Voor de veiligheid wordt het werkgebied met bouwhekken afgezet. Hierdoor is een gedeelte van het Proosdijpark niet bereikbaar. De werkzaamheden duren naar verwachting 3 dagen. Er wordt daarna zo snel mogelijk een nieuwe Beukenboom geplant.

Aangetast door zwam

De boom heeft een omtrek van ruim 5 meter en een hoogte van 30 meter. De stam en takken zijn aangetast door houtrot veroorzaakt door de korsthoutskoolzwam. Deze zwam tast de structuur van de boom aan, waardoor breuken kunnen ontstaan. Tijdens de jaarlijkse boomcontrole bleek dat de boom er niet goed aan toe is. De kwaliteit en stabiliteit zijn achteruit gegaan. Nader technisch onderzoek heeft het risico van tak- en stambreuk aangetoond. Een second opinion wees hetzelfde uit. De stam is ernstig aangetast. Hierdoor sterven ook takken in de top van de boom. De boom heeft de kracht niet meer om voldoende water vanuit de wortels naar de top te brengen.