Gemeente Meerssen | Word lid van het netwerk van burgerhulpverleners en red levens

Nieuwsbericht Word lid van het netwerk van burgerhulpverleners en red levens

Gepubliceerd op: 16 januari 2024 13:50

Piet Schols
"Als je binnen zes minuten reageert bij een hartaanval, kun je het verschil maken tussen leven en dood." Piet Schols uit Ulestraten is al ruim 50 jaar EHBO'er en vanaf het begin betrokken bij de plaatsing van AED's in de gemeente Meerssen. "AED's zijn cruciaal, maar dan moeten er ook mensen zijn die ze kunnen bedienen." Piet pleit dan ook voor meer leden voor het netwerk burgerhulpverlening.

Wat is een AED?

Om te beginnen: wat is een AED? De afkorting staat voor Automatisch Externe Defibrillator en je hebt ze vast wel eens zien hangen in een winkelcentrum of een ander openbaar gebouw. Bij levensbedreigende hartritmestoornissen kun je hiermee reanimeren. "In de gemeente Meerssen zijn we in 2002 begonnen met het plaatsen van AED's in de openbare ruimte", weet Piet. "Burgemeester Ricardo Offermans heeft zich daar toen hard voor gemaakt. Vanuit de verschillende EHBO-verenigingen in de omgeving werden vrijwilligers gevraagd om te leren hoe je een AED bedient." Zo'n 120 mensen werden destijds opgeleid. Van Caberg in Maastricht tot in Meerssen en Ulestraten. Zij vormen het netwerk burgerhulpverlening.

Waarom lid worden?

Waarom is zo'n netwerk belangrijk? "Als iemand op straat of thuis een hartaanval krijgt en je kunt niks doen, dan is dat heel jammer. Een AED vertelt je wat je precies moet doen, maar je moet wel herkennen wat er met een slachtoffer aan de hand is." Twee keer per jaar krijgen de leden van het netwerk burgerhulpverlening daarom een herhaalcursus.

Hoe werkt het netwerk?

Als je lid bent van het netwerk, zet je een app op je telefoon. Via die app krijg je een oproep zodra er iemand in de buurt een hartritmestoornis heeft. "Je ziet dan het adres en kunt reageren als je in de gelegenheid bent om te reanimeren of om de AED op te halen. In de app kun je tevens aangeven wanneer je beschikbaar bent." Het afgelopen jaar kreeg Piet drie keer een melding. "Dan ben je blij dat je iets kunt doen. Weet dat je nooit alleen bent. Er komen vaak ook andere mensen van het netwerk naar de melding die dan bijvoorbeeld het verkeer kunnen omleiden of omstanders vragen weg te gaan."

Nieuwe leden gezocht

Binnenkort wordt er – mede dankzij Piet – een AED geplaatst bij Vliek in Ulestraten. "Dat is mooi, maar dan heb je ook mensen nodig die het kunnen bedienen. Dus we zijn hard op zoek naar omwonenden die lid willen worden en de cursus reanimeren willen volgen. Er zijn veel jonge gezinnen in die omgeving dus het zou fijn zijn als zij zich willen opgeven." "Als je binnen zes minuten reageert bij een hartstilstand, kun je het verschil maken tussen leven en dood." Piet Schols uit Ulestraten is al ruim 50 jaar EHBO'er en betrokken bij de plaatsing van AED's in de gemeente Meerssen. "AED's zijn cruciaal, maar dan moeten er ook mensen zijn die ze kunnen bedienen." Piet pleit dan ook voor meer leden voor het netwerk burgerhulpverleners.

Ook in andere wijken in de gemeente Meerssen zoeken wij nog burgerhulpverleners! Dus meld je aan!

Informatie over cursussen

Kijk op www.hartveilig.nl of bel 043-6010212.

Aanmelden als burgerhulpverlener?

Heb je recent een reanimatie/AED-training gevolgd en wil je je aanmelden als burgerhulpverlener? Meld je dan aan via https://hartslagnu.nl/burgerhulpverlening/