Gemeente Meerssen | Waar laat ik mijn oude fietsaccu?

Nieuwsbericht Waar laat ik mijn oude fietsaccu?

Gepubliceerd op: 10 mei 2023 10:20

Fietsaccu inleveren
Een oude of kapotte fietsaccu hoort niet in de vuilnisbak. Het is een krachtige energiebron waar schadelijke stoffen in zitten voor mens, dier en milieu. Door onzorgvuldig gebruik of beschadiging, kan een fietsaccu oververhitten of ontbranden. Het is dus belangrijk om je fietsaccu op de juiste manier in te leveren. In dit artikel lees je waarom en waar je je fietsaccu inlevert.

Waarom is het belangrijk om een oude fietsaccu te scheiden?

In fietsaccus's zitten ook waardevolle metalen die hergebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld koper voor nieuwe kranen, aluminium voor trappen en nikkel voor brilmonturen. Het overgebleven materiaal is eveneens geschikt als asfalt. Gooi je de fietsaccu bij het restafval, dan kunnen we hier geen gebruik van maken. En bij de afvalinzameling kan de fietsaccu in de pers van de vuilniswagen terechtkomen. Door beschadiging van de accu ontstaan er warmte en vuur. Soms kan de lading op tijd gelost worden, maar het komt ook voor dat de wagen afbrandt.

Waar lever ik mijn fietsaccu in?

Om gevaarlijke situaties te voorkomen en het milieu niet te schaden, is het daarom belangrijk om oude of kapotte fietsaccu's op de juiste manier in te leveren zodat ze op een verantwoorde wijze gerecycled kunnen worden.

"Waar je ze koopt, kun je ze kwijt." Lever je fietsaccu daarom altijd in bij een fietsenwinkel die is aangesloten bij Stibat of bij de milieustraat. Dan weet je zeker dat deze op een verantwoorde en duurzame manier verwerkt wordt en niet op de verkeerde plek terechtkomt. Vind je dichtstbijzijnde inleverpunt op deze website.