Gemeente Meerssen | Boek over Ulestraten: 'Van boerengemeenschappen tot forensendorp'

Nieuwsbericht Boek over Ulestraten: 'Van boerengemeenschappen tot forensendorp'

Gepubliceerd op: 06 september 2023 12:15

boek Ulestraten
Het boek 'Van boerengemeenschappen tot forensendorp' is een vervolg op het boek 'Donkere dagen – Ulestraten in de Tweede Wereldoorlog', dat Pierre schreef ter gelegenheid van de viering '75 jaar bevrijding' in september 2019. Na de publicatie van dit eerste boek, waarvan alle oplages snel uitverkocht waren, kwam al snel het verzoek om een nieuw boek: over Ulestraten na 1945 en de grote veranderingen die er plaatsvonden. Dus gebruikte Pierre zijn grote verzameling aan foto's, krantenartikelen en verenigingsboekjes, dook hij in het gemeente- en parochie-archief, interviewde hij vele (oud-)bewoners uit het dorp en ontving hij foto's en voorwerpen van andere welwillende inwoners om dit nieuwe boek samen te stellen.

Het boek beschrijft de snelle veranderingen in Ulestraten en de omliggende gehuchten tussen de Tweede Wereldoorlog en het jaar 2000. In 11 hoofdstukken wordt het dagelijkse leven van de inwoners beschreven, de ontwikkelingen in het boerenleven, bestemmingsplannen en woningbouw, kerk en geloofsleven, belevenissen op school, het ooit zo uitgebreide verenigingsleven en de roerige dorpspolitiek met de problemen omtrent het vliegveld en de gemeentelijke herindeling.
Ook leest u over de winkeltjes van vroeger, oude beroepen, bedrijven en horecagelegenheden en over feesten en gebruiken door het jaar heen. Veelal aangevuld met persoonlijke verhalen van bewoners van toen.
Voor meer informatie en bestellingen kijk dan op deze website.

De presentatie van het boek is op donderdag 21 september en vrijdag 22 september in Zaal de Notenbalk in Ulestraten, beide avonden van 19.00 tot 20.30 uur.