Gemeente Meerssen | RivierPark Maasvallei haalt erkenning als grensoverschrijdend landschapspark binnen

Nieuwsbericht RivierPark Maasvallei haalt erkenning als grensoverschrijdend landschapspark binnen

Gepubliceerd op: 18 oktober 2023 12:45

Rivierpark erkend
Nadat er in mei '23 een kandidatuur werd ingediend om het RivierPark Maasvallei officieel als 'landschapspark' te laten erkennen, viel vrijdagmiddag het verlossende verdict: de Vlaamse regering erkent het gebied officieel als landschapspark. Groot feest in de Maasvallei, waar men al 15 jaar onder de noemer 'RivierPark Maasvallei' intensief samenwerkt. Het is in het bijzonder een opsteker voor de 25 partners waaronder de Maasgemeenten, provincies Limburg en de beheerders. En voor het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, die de kandidatuur schreef vanuit haar rol als gebiedsregisseur in het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei.

Prijzen

In de voorbije 15 jaar viel de Maasvallei al regelmatig in de 'landschappelijke' prijzen. Van de 'Prijs Publieke Ruimte' voor de ontwikkeling van de randinfrastructuur – denk aan de bekende zuilen aan de invalswegen - , over de 'beste wandelroute van het jaar' voor de Lange Afstandswandeling, tot het 'rewilding certificate' voor de natuurbeheerders met hun grote grazers. Ook voor het project Grensmaas (duurzame opzet rivierverbreding met grindontginning) en zelfs voor de topwijnen van de gelijknamige beschermde oorsprongsbenaming werden al regelmatig prijzen uitgereikt. Maar dit voelt toch anders.

Blij mee

Voorzitter van de stuurgroep en gedeputeerde voor toerisme Igor Philtjens: "Deze erkenning, die gepaard gaat met middelen om het RivierPark Maasvallei verder uit te bouwen, is structureel én op landschapsniveau. Met deze erkenning wordt eindelijk bevestigd dat de Maasvallei niet enkel voor Limburg een waardevol landschap is, maar voor heel Vlaanderen en daarbuiten. Het betekent ook een stabiele basis om als regio op verder te werken. En dat is nodig, want de uitdagingen en kansen in het landschap langs een rivier als de Maas zijn groot. Het RivierPark zorgt ervoor dat je deze gigantische klimaatbuffer ten volle kan beleven en ervan kan leren. Bovendien is de erkenning grensoverschrijdend. Daar zijn we heel erg blij mee, want beide Limburgen koesteren hun Maas als geen ander, en hun inwoners zijn trotse ambassadeurs".

(Internationaal) samenwerken

Erkenning betekent ook (inter)nationale uitstraling. Het masterplan voor het gebied, dat door 25 partnerorganisaties werd goedgekeurd, straalt eenvoud uit: samenwerken aan een rivierlandschap in balans, inzetten op kennis en waardering voor de Maas bij bewoners en bezoekers, en internationaal samenwerken. Dat kon een vakjury van specialisten en onderzoekers blijkbaar bekoren. De visie uit het masterplan krijgt de komende jaren zijn vertaling in acties op het snijvlak van natuur, landschap, erfgoed, landbouw en duurzaam toerisme. Recent werd de vergroening van de Maasdorpjes Leut, Meeswijk en Vucht door de VLM goedgekeurd, alsook een Interreg project rond Grenzeloos Landschapstoerisme. Eerst wordt het binnenhalen van de erkenning nog gevierd. Half december vindt bovendien de oprichtingsvergadering plaats.

Foto: In juni '23 kwamen de partners samen in Herbricht om de Landschapsbiografie officieel voor te stellen aan de partners en iedereen die er aan meewerkte (foto RLKM).