Gemeente Meerssen | November: Natuurkrachtmaand in Geul- en Gulpdal

Nieuwsbericht November: Natuurkrachtmaand in Geul- en Gulpdal

Gepubliceerd op: 04 oktober 2023 10:50

Natuurkracht logo
Het Geul- en Gulpdal in Zuid-Limburg staat komende november volledig in het teken van Natuurkracht. Dit nieuwe fonds en innovatieprogramma voor natuurlijke waterveiligheidsoplossingen komt tot leven met meer dan 20 activiteiten in het gebied. Bewoners en ondernemers ervaren hiermee de kracht van natuurlijke oplossingen tegen wateroverlast.

Natuurkracht streeft naar een weerbaar landschap dat bestand is tegen klimaatuitdagingen, zoals stortregens en droogteperiodes. Dit vergt meer samenwerking waarbij de natuur meer ruimte krijgt. Een natuurlijker landschap absorbeert regenwater als een spons, houdt het vast en vertraagt het, waardoor wateroverlast bij hevige regenval wordt verminderd. Ook biedt het bescherming tijdens droge periodes.

Met ruim 20 verschillende activiteiten versterken we de waterbergingscapaciteit en biodiversiteit van het Geul- en Gulpdal. Van het aanleggen van de langste heg van Limburg tot fotoworkshops en het verwijderen van drainagebuizen uit de grond. Ook bewoners helpen de natuur een handje door tegels of grind in te ruilen voor een gratis IVN Tuiny plantpakket.

De feestelijke start van de Natuurkrachtmaand is op 3 november om 10:00 uur bij Lubosch Land in Ransdaal. We nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Samen met burgemeesters, bestuurders en vrijwilligers luiden we de activiteiten van Natuurkrachtmaand in. Om 11:30 gaan we aan de slag met het graven van een waterpoel op de helling van voedselbos Lubosch Land in Ransdaal.

De Natuurkrachtmaand is een initiatief van Natuurkracht, financieel ondersteund door Waterklaar. Ruim 70 vrijwilligers en beroepskrachten van IVN Natuureducatie, in samenwerking met de terreinbeherende organisaties in Limburg, organiseren meer dan 20 activiteiten. De Natuurkrachtmaand is onderdeel van de bredere Natuurkracht campagne, die sinds voorjaar 2023 loopt en tot halverwege 2025 duurt. Meer informatie is te vinden op natuurkracht.org.