Gemeente Meerssen | Nationale Klimaatweek - Zet ook de knop om en doe mee!

Nieuwsbericht Nationale Klimaatweek - Zet ook de knop om en doe mee!

Gepubliceerd op: 27 oktober 2023 12:05

restafval 100challenge_Vanessa de Rond
De Nationale Klimaatweek is dit jaar van 30 oktober t/m 5 november 2023.

Burgers, bedrijven en gemeenten worden aangemoedigd om iets te doen voor een beter klimaat. Niet alleen tijdens deze week, maar ook de rest van het jaar. Het klimaat heeft jou het hele jaar nodig. Je kunt ieder moment beginnen aan een bewuster leven. Dus waarom vandaag niet? Zet ook de knop om en doe mee!

Wethouder Vanessa de Rond is binnen het gemeentebestuur verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid.

Ze zegt: "Overheid, bedrijfsleven, jong en oud: iedereen kan bijdragen aan een duurzamere wereld. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de auto te laten staan, de verwarming lager te zetten en je afval te scheiden. En zo zijn er nog tal van mogelijkheden om een bijdrage te leveren."

Klimaatweek - Wethouder Vanessa De Rond
100-100-100 challenge 

"Zelf doe ik mee aan de 100-100-100 challenge. In 100 dagen naar 100% afvalvrij komen, vond ik wel een mooie uitdaging. Ik deed al veel afval scheiden, dus kan me bijna niet voorstellen dat we naar de 100% afvalvrij kunnen gaan. Eén van de opdrachten was een dag lang bij te houden hoeveel verpakkingen je openmaakt op een dag, inclusief theezakjes. Nou...dat zijn er nogal wat! Voor mij een stuk of 10 per dag. En dat maakt me ervan bewust dat het niet alleen gaat om afval scheiden, maar ook om bewuste keuzes te maken in wat je koopt en hoe je het gebruikt. Producten kopen die niet per stuk verpakt zijn bijvoorbeeld. En aluminiumfolie vervangen door plastic bakjes te gebruiken. Ook weeg ik regelmatig mijn afvalzakje. Zoals jullie zien, heb ik nog maar een klein zakje over. Het zakje op de foto is van de afgelopen 10 dagen. Door bewust bezig te zijn met deze challenge, en ook opa en oma en de kinderen er alert op te maken, kunnen we de hoeveelheid afval steeds verder terugbrengen. Grote vraag is nog hoe we de chipszakken kunnen vervangen. Misschien maar beter niet meer kopen dan :). Ik ben benieuwd of we de hoeveelheid afval nog verder kunnen terugbrengen. Ik ga de uitdaging aan!"

 

Wil jij onze wereld ook leefbaar houden voor toekomstige generaties?

Je kunt nu de eerste stap zetten. Door je duurzaam te verplaatsen, je huis te verduurzamen, minder water te gebruiken, minder vlees te eten, te consuminderen en ga zo maar door.

Heb je al de nodige stappen gezet en wil je de mensen om je heen inspireren?

Neem contact met ons op via communicatie@meerssen.nl en wij delen je verhaal.

 

Link naar meer informatie over de 100-100-100 challenge

Link naar de website van de Nationale Klimaatweek