Gemeente Meerssen | Meld een held - wie verdient een Jeugdlintje?

Nieuwsbericht Meld een held - wie verdient een Jeugdlintje?

Gepubliceerd op: 26 maart 2024 10:55

Meld een held_jeugdlintje
De gemeente Meerssen spreekt graag haar waardering uit voor jongeren die zich belangeloos inzetten voor onze samenleving. Daarvoor is het 'Jeugdlintje' in het leven geroepen. Ken je iemand die een Jeugdlintje verdient? Je kunt hem/haar tot 10 april 2024 nomineren.

De overheid kent gemeentelijke en Koninklijke Onderscheidingen om volwassenen te onderscheiden voor hun prestaties. Om hiervoor in aanmerking te komen, heeft iemand zich jarenlang ingezet voor de samenleving. Daardoor komen mensen vaak pas op oudere leeftijd in aanmerking voor een onderscheiding. Veel jongeren in onze gemeente zetten zich actief in voor de samenleving. Dat waarderen wij als gemeente bijzonder en we willen dit ook stimuleren. We zijn ontzettend trots op deze jongeren en vinden dat hier een mooie waardering tegenover mag staan.

Wat is het Jeugdlintje?

Het Jeugdlintje is bedoeld voor jongeren die zich op bijzondere wijze inzetten voor onze samenleving. Dit kan bijvoorbeeld een eenmalige bijzondere prestatie zijn, maar bijvoorbeeld ook langdurige hulpvaardigheid. Het lintje kan worden toegekend aan een individuele jeugdige of aan een groep jeugdigen (bijvoorbeeld een hele schoolklas). Er hoeft nadrukkelijk geen sprake te zijn van een heldendaad.

Wie komen er in aanmerking voor het Jeugdlintje?

Een jeugdige die:

  • niet ouder is dan 23 jaar;
  • in de gemeente Meerssen woont;
  • zich vrijwillig en belangeloos inzet of ingezet heeft voor een ander (in principe buiten de familiekring), een vereniging, vrijwilligersorganisatie, maatschappelijke organisatie, goed doel of voor (een deel van) de gemeente Meerssen;
  • een bijzondere prestatie heeft geleverd en niet eerder beloond is voor zijn of haar inzet via een ander project of prijs.

Het is een pré als de prestatie of activiteit:

  • innovatief is;
  • stimulerend is naar andere jeugdigen;
  • bijdraagt aan verbinding binnen de gemeente of tussen doelgroepen;
  • bijdraagt aan een fijne woon-/leefgemeente.

Ken je iemand die je wilt nomineren?

Ken je iemand die je zou willen nomineren voor een Jeugdlintje? Je kunt hem/haar voordragen met het 'Voorstelformulier Jeugdlintje'. Dit formulier kun je hier downloaden. Een papieren exemplaar van het formulier is verkrijgbaar bij het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), Markt 50 in Meerssen.

Tot wanneer kun je iemand voordragen voor een Jeugdlintje?

Nominaties moeten uiterlijk 10 april 2024 zijn ingediend.

Uitreiking

De uitreiking van het Jeugdlintje vindt plaats op dezelfde dag als de uitreiking van de Koninklijke Onderscheidingen (Lintjesdag). In 2024 is dit op vrijdag 26 april. Het Jeugdlintje wordt uitgereikt door burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz en de wethouder Sociaal Domein/Jeugd.

Meer weten?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het bestuurssecretariaat van de gemeente Meerssen, telefoon 14 043. E-mail: bestuurssecretariaat@meerssen.nl