Gemeente Meerssen | Jezelf leren kennen door kunst

Nieuwsbericht Jezelf leren kennen door kunst

Gepubliceerd op: 16 juni 2023 11:30

Mevrouw Timmermans_kunstenares
Meerssen kent en kende veel kunstenaars. Het verhaal achter de kunst en de kunstenaar is telkens weer bijzonder om te horen. Wethouder Louk Bongarts bezocht deze week mevrouw Lie Timmermans-Reijnarts uit Bunde. De interesse voor kunst heeft ze via haar moeder gekregen. Ze is pas op latere leeftijd met kunst begonnen omdat ze, zoals ze zelf zegt, het te druk had met haar pension en niet wist dat ze het in zich had. Een kennis van haar zong altijd het liedje 'One day I'll fly away'. Totdat deze depressief werd en een einde aan haar leven maakte.

Mevr Timmermans en wethouder Bongarts

Mevrouw Timmermans maakte als onderdeel van het verwerkingsproces een drieluik over Icarus, over gevangen en vrij zijn. Eerst zien de mensen de zon en vogels buiten, daarna verliezen ze het zicht op buiten en het licht. Uiteindelijk voelen ze zich gevangen in zichzelf. Kunst is voor haar een vorm om zichzelf te leren kennen. Ze maakt schilderijen maar ook werken in andere technieken. Haar docenten stimuleerden haar te zoeken naar haar eigen verhaal. Een persoonlijk verhaal waar onder meer ziekte maar ook verzet en gevangenschap tijdens WOII een rol speelden. Een verhaal over onveiligheid. Een verhaal dat niet altijd positief is en waar anderen niet altijd voor open staan. Net als bij sommige jongeren nu die het gevoel hebben hun verhaal niet kwijt te kunnen.
Maar mevrouw Timmermans (die zegt dat ze van nature introvert is) vertelt honderd uit over haar kunst en hoe deze stond stand is gekomen. Tijdens een tentoonstelling in Stolberg werd ze gevraagd om haar verhaal voor een groot publiek te vertellen. Doodeng natuurlijk. Maar ze is blij het gedaan te hebben. Een overwinning op zichzelf.

mevr Timmermans

Naar verwachting zal mevrouw Timmermans deelnemen aan een expositie in het Kunsthuis in januari 2024. Tevens wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor een expositie in het Erfgoedhuis later dit jaar.