Gemeente Meerssen | Historische moestuin Kwallef van Vliek in ere hersteld

Nieuwsbericht Historische moestuin Kwallef van Vliek in ere hersteld

Gepubliceerd op: 15 mei 2024 08:55

Kwallef met leerlingen
De verloren groentetuin van Kasteel Vliek in Ulestraten is teruggebracht naar hoe die die zo'n 100 jaar geleden was. De karakteristieke boogserre is in zijn oorspronkelijke vorm herbouwd, op de plek van de voormalige fruitboomgaard zijn diverse soorten hoogstam fruitbomen van oude rassen aangeplant en de monumentale moestuinmuren zijn gerestaureerd. De feestelijke opening is op zondag 26 mei in Ulestraten.

Vrijwilligers

Een groot deel van de werkzaamheden is door vrijwilligers van de vereniging Kwallef van Vliek uitgevoerd. Anderhalf jaar lang hebben zij, samen met IVN Ulestraten, gewerkt aan dit mooie project. "De Kwallef is hiermee de mooiste buiten-woonkamer van Ulestraten geworden", aldus voorzitter Henk Urlings.

Feestelijke opening

Zondag 26 mei 2024 verricht de burgemeester van Meerssen, mevrouw Mirjam Clermonts-Aretz, de opening. Voor de openingsceremonie, die om 14.00 uur begint, is een feestprogramma samengesteld met muziek en zang. De muzikale opening is door een ensemble van de Koninklijke fanfare Concordia uit Ulestraten.

Kunstwerk

In de boomgaard is een speciale plek ingericht voor het kunstwerk "Cicle of Life 2", van de vorig jaar overleden kunstenaar Paul Beckers. Hij had grote waardering voor het reconstructieproject en schonk vlak voor zijn overlijden dit bijzondere kunstwerk aan de Kwallef van Vliek. Op 26 mei zal de "Circle of Life 2" worden onthuld door Paul's kleinkinderen Roos en Olivier.

Basisschool

In dit project ligt de nadruk op biologisch tuinieren, duurzaamheid en educatie. Leerlingen van basisschool De Triangel werken elke week mee met de vrijwilligers. Zo leren zij grond bewerken, zaaien, planten en oogsten. Het moestuincomplex is onderdeel van Landgoed Biesenberg en is eigendom van de familie Curfs, die actief betrokken is bij dit initiatief.

LEADER Zuid-Limburg

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het EU-fonds voor plattelandsontwikkeling, de provincie Limburg en de gemeente Meerssen. "Bij LEADER vinden we samenwerking en sociale samenhang heel belangrijk", vertelt voorzitter Hub Meijers. "De Kwallef van Vliek is nu een mooie ontmoetingsplek die bijdraagt aan respect voor natuur, landschap en cultuur. Ook vinden we het mooi dat basisschool De Triangel al jaren betrokken is bij de moestuin."

Iedereen welkom

De werkgroep Kwallef van Vliek nodigt iedereen van harte uit om bij de feestelijke opening aanwezig te zijn, en na afloop een bezoek te brengen aan de 'koolhof' met aangrenzende boomgaard. De gaard is tot 17.00 uur geopend. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats naast Kasteel Vliek.