Gemeente Meerssen | Herhaalde waarschuwing ivm wilde zwijnen: Blijf weg uit Bunderbos in Bunde

Nieuwsbericht Herhaalde waarschuwing ivm wilde zwijnen: Blijf weg uit Bunderbos in Bunde

Gepubliceerd op: 14 augustus 2023 16:35

Afgelopen week zijn meerdere wandelaars in en bij het Bundebos ten noorden van de golfbaan en bij het kloosterpark aangevallen door wilde zwijnen. Om de veiligheid van inwoners en bezoekers zoveel mogelijk te waarborgen besloot de gemeente Meerssen vorige week het bosgebied (zie onderstaande afbeelding) af te zetten. Dit is gebeurd in overleg met Staatsbosbeheer (eigenaar van de grond). Het is verboden dit gebied te betreden. Besluit u toch het bos in te gaan, dan is dit volledig op eigen risico!

De gemeente houdt in nauw contact met de Faunabeheereenheid Limburg en Wildbeheereenheid de Maasvallei de situatie nauwlettend in de gaten. Daarnaast is er contact met de (sport)verenigingen en Kindervakantiewerk in de omgeving van het bosgebied ivm aanvullende maatregelen (= geen activiteiten in avond/nachtelijke uren).

Kaart risicogebied
Het omlijnde gebied is het gebied waar de wilde zwijnen zijn gezien. 
Het bosgebied binnen deze lijnen is verboden gebied. Dit is afgezet met linten. Woningen, bedrijven en verenigingen zijn gewoon bereikbaar! Blijf alert!

Gewonden

Er zijn een aantal mensen gewond geraakt. We hopen dat zij spoedig herstellen. 

Waarschuwing!

Ondanks alle wildbeheermaatregelen hebben zich toch incidenten voorgedaan. Wilde zwijnen gaan mensen het liefst uit de weg, maar als ze zich opgejaagd voelen of jonge zwijntjes bij zich hebben, kunnen ze gaan aanvallen.

Voor alle andere natuurgebieden geldt het dringende advies hier vooralsnog weg te blijven en zeker na zonsondergang niet in of in de nabijheid van een natuurgebied te wandelen of te fietsen. Dit zijn o.a. Humcoven, Vliek, Waterval, Raar, Geuldal en de Curfsgroeve. Hier kun je ook rondtrekkende wilde zwijnen tegenkomen. Ga je hier toch wandelen of fietsen? Blijf op de paden en houd je hond kort aan de lijn.

Overlast melden

Je kunt overlast van wilde zwijnen melden bij het gemeentelijke Klant Contact Centrum of heeft u vragen, tel. 14 043. E-mail: info@meerssen.nl.

Wat doe je al een wild zwijn op je af komt?

  • Klap in je handen, schreeuw en maak je groot met je armen in de lucht.
  • Blijft het dier op je af komen, klim dan ergens op (auto, hek, boom).
  • Verstop je achter een boom: wilde zwijnen zijn slechtziend!
  • NIET wegrennen: het dier is altijd sneller.
  • NOOIT op de grond gaan liggen. Het dier zal blijven aanvallen, omdat het denkt te winnen.