Gemeente Meerssen | Help vogels door het broedseizoen

Nieuwsbericht Help vogels door het broedseizoen

Gepubliceerd op: 17 april 2024 09:55

Broedseizoen
De lente is in volle gang en daarmee ook het broedseizoen van vogels. Veel vogels zijn nu weer aan het broeden. Daardoor zijn zij extra kwetsbaar. Mensen maar ook katten of loslopende honden kunnen de broedende vogels verstoren. Hierdoor overleven minder kuikens. Wat veel mensen zich misschien niet realiseren is dat naast de vos en marter ook de huiskat graag een vogelkuiken lust. En dat terwijl vogels (extra) sterfte door katten er niet bij kunnen hebben.

Hoe kun je helpen?

  • Kat binnen houden

Je kunt de vogels helpen door in de periode tussen 15 april en 15 juni je kat 's nachts binnen te houden. Als je jonge vogels in je tuin of in de buurt ziet, help je de vogels door je kat 's nachts binnen te houden totdat de vogels kunnen fladderen. Let je ook goed op met snoei- en maaiwerkzaamheden in je tuin?

  • Honden aanlijnen

Daarnaast zou het fijn zijn als jullie je hond aanlijnen op locaties waar mogelijk broedende of jonge vogels zitten, zoals in de buurt van struiken en langs bosranden. Ook de gemeente let goed op of er vogels zitten te broeden in gemeentegroen. Om die reden worden sommige hagen bewust tijdelijk niet gesnoeid.

Kijkje nemen?

Wil je eens een kijkje nemen in het nest van broedende vogels? De Vogelbescherming heeft tientallen (verborgen) webcams geplaatst bij nesten van verschillende vogels. De beelden hiervan worden live uitgezonden, zodat je een uniek inkijkje in het (liefdes)leven van diverse broedvogels in Nederland kunt krijgen. De link is www.vogelbescherming.nl/beleefdelente.