Gemeente Meerssen | Gratis lezing 'Tijd voor biodiversiteit' door Ignace Schops

Nieuwsbericht Gratis lezing 'Tijd voor biodiversiteit' door Ignace Schops

Gepubliceerd op: 10 mei 2023 10:10

Lezing biodiversiteit
Klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, oorlog, mislukte oogsten... Als het niet goed gaat met de planeet, gaat het niet goed met ons. En omgekeerd. 50% van de wereldeconomie is afhankelijk van natuurlijke ecosystemen. In het globale zuiden bedraagt deze afhankelijkheid zelfs 80%. Op 6 juni 2023 houdt Ignace Schops een lezing hierover in de Synagoge in Meerssen.

Keuzes maken

Om onze toekomst te redden moeten we nu een keuze maken. De uitstoot van de broeikasgassen moet met de helft verminderen en de achteruitgang van de biodiversiteit moet gestopt worden. Als we onze drang naar louter economische groei op de korte termijn kunnen verleggen naar het duurzaam investeren in onze eigen planeet, dan betaalt die investering zichzelf vele jaren lang en met een gegarandeerde winst terug. In zijn lezing staat Ignace Schops stil bij hoe we een duurzame toekomst kunnen geven aan de toekomstige generaties en bij wat kunnen we zelf kunnen doen. Het is hoog tijd om zichtbaar te maken wat onzichtbaar lijkt en de verdere ineenstorting van onze planeet stop te zetten. Hoog tijd voorbiodiversiteit.

Over Ignace Schops

Ignace Schops is een Belgische natuurbeschermer. Hij is directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM), voorzitter van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) en voormalig president van de EUROPARC Federation, het grootste netwerk voor natuur in Europa. Hij is volwaardig lid van de Europese afdeling van de Club van Rome en van Rewilding Europe Circle. Ignace kreeg in 2008 de Goldman Environmental Prize, beter bekend als de Groene Nobelprijs. Sinds 2008 werd hij geselecteerd als ASHOKA fellow, world leading social entrepreneur.

Door zijn werk op het gebied van biodiversiteit en sociaal ondernemerschap werd hij in 2011 Eredoctor aan de Universiteit Hasselt. In 2013 werd hij lid van het Climate Leadership Corps of Al Gore en later dat jaar werd hij door de Belgische Koning Filip verkozen tot "Commandeur inde Belgische Kroonorde". In 2017 werd hij door Charlie Magazine geselecteerd in de top 25 van meest invloedrijke Belgen ter wereld en in 2019 werd zijn organisatie RLKM door het Vlaams Parlement bekroond met de "Gouden Ereprijs" voor langdurige uitmuntende natuur- en milieuprestaties. In 2021ontving Ignace de Etion Leadership Award.

Ignace Schops en zijn team ontwierpen het (Re)connection Model. Dit model verbindt de samenleving met het natuurlijk erfgoed en wordt in verschillende landen toegepast. Hij is auteur van het succesvolle boek "Gered door de Boomkikker, een grote toekomst voor mens en natuur" (2022).

Meer informatie

De lezing is op 6 juni 2023 vanaf 20.00 uur in de synagoge in Meerssen. Deze wordt gratis aangeboden i.s.m. Stichting Duurzaam Meerssen.