Gemeente Meerssen | Gemeente Meerssen start met proef schapenbegrazing

Nieuwsbericht Gemeente Meerssen start met proef schapenbegrazing

Gepubliceerd op: 10 april 2024 09:20

Ongetitelde afbeelding, 10-04-2024 09:27:40
Schapen laten grazen heeft voordelen voor de natuur en het milieu. De schapen verspreiden bloemen- en kruidenzaden met hun vacht, hoeven en poep. Daardoor groeit er minder gras en gaan er meer bloemen en kruiden bloeien. En daar leven insecten en vogels weer van. Het grazen door schapen is ook goed voor het milieu. Er is geen brandstof nodig om te maaien. Het gras wordt op een natuurlijke manier kort gehouden. En het zier er ook nog eens heel bijzonder uit, die schapen in de wijk.

Het Mergellandschaap

Het Mergelland Sjaop is een middelgroot, hoornloos schaap. Het is een rustig schaap met een goed kuddegedrag. Van oudsher werden deze schapen ingezet in Limburgse boomgaarden. Door het graasgedrag en de verspreiding van zaden, die blijven klitten in de vacht, leveren de schapen een belangrijke bijdrage aan het behoud van kruidenrijk grasland.

Waar kun je de schapen zien?

Omdat we een proef draaien met de begrazing van schapen, is voor nu besloten de schapen te laten grazen op twee locaties:

  • Westbroek in Geulle ter hoogte van de Kampweg.
  • Kloosterpark in Bunde ter hoogte van de Lourdesgrot.

De schapen komen afhankelijk van begroeiing en weersomstandigheden in drie begrazingsrondes: in april/mei, in juli en in september. Ze steeds ongeveer twee weken op deze locaties. Ze worden iedere dag gecontroleerd door de herder. De locaties worden afgezet met flexnetten. Dit zijn schapennetten voorzien van een hele lage stroomspanning om de kudde binnen het perceel te houden. We willen voorkomen dat de schapen los komen en op de weg gaan lopen. Op de netten staan gele waarschuwingsbordjes met de tekst 'pas op schrikdraad'.

Waar kun je met je vragen terecht?

Bel met de schaapsherder als je ziet dat er iets mis is met de schapen. Of als je iets wilt vragen over de schaapskudde. Zijn telefoonnummer staat op het bordje dat aan de netten hangt.
Of neem contact op met de gemeente, via telefoonnummer 14 043 (zonder kengetal) of info@meerssen.nl.