Gemeente Meerssen | Bunderbos weer open voor wandelaars/fietsers

Nieuwsbericht Bunderbos weer open voor wandelaars/fietsers

Gepubliceerd op: 25 september 2023 10:50

Wilde zwijnen
De gemeente Meerssen stelt het Bunderbos ten noorden van de golfbaan en kloostertuin in Bunde weer open voor wandelaars en fietsers. We sloten het bos begin augustus af, omdat enkele wandelaars waren aangevallen door een wild zwijn. In dit gebied had een moederzwijn een tijdelijk 'nest' gemaakt voor haar jongen. Omdat de rust in het gebied is teruggekeerd, stellen we het bos weer open.

Dit betekent niet dat je in dit gebied geen wilde zwijnen meer kunt tegenkomen. In en rond alle natuurgebieden in onze regio kun je wilde zwijnen tegenkomen. Houd je aan de leefregels in de natuurgebieden. Zo zorgen we er samen voor dat het rustig blijft.

Wat is er veranderd sinds de afsluiting?

Wilde zwijnen zijn van nature bang voor mensen en schuw. Ze vallen alleen aan als ze zich bedreigd voelen. Vaak komt dit voor wanneer (herhaaldelijk) een loslopende hond bij de jongen in de buurt komt. Door het afsluiten van het bos is de rust teruggekeerd. Het moederzwijn is al geruime tijd niet meer gezien in de buurt van het bewoond gebied. Ook is in samenwerking met de wildbeheereenheden het aantal wilde zwijnen teruggebracht.

Leefregels in de natuurgebieden

Voor jouw veiligheid, die van andere mensen en dieren is het belangrijk de leefregels te volgen. Zo zorgen we samen dat het natuurgebied open kan blijven en dat mens en dier samen kunnen leven.

 • Ga niet in de schemering of in het donker de natuur in.
 • Blijf altijd op de paden.
 • Houd honden altijd aan de lijn.
 • Blijf alert. Zie je wilde zwijnen? Maak geluid en loop langzaam terug.
 • Loop nooit naar de dieren toe. Ook niet om foto's te maken.
 • Voer nooit wilde zwijnen.

Samenleven met wilde zwijnen

Wilde zwijnen leven in en rond alle natuurgebieden in Zuid-Limburg. Dat was in het verleden zo, dat is nu zo en ook in de toekomst zullen mens en dier samenleven. Ook in de gemeente Meerssen kun je nog wilde zwijnen tegenkomen in natuurgebieden en in (mais)velden. Het aantal wilde zwijnen verschilt per jaar. Dit heeft onder andere te maken met weersomstandigheden en het voedselaanbod in en rond de natuurgebieden. Wilde zwijnen trekken van natuurgebied naar natuurgebied en steken dan ook wel eens (onverwachts) een weg over. Blijf daar alert op.

Wat kan ik doen als ik wilde zwijnen tegenkom?

 • Klap in je handen, schreeuw en maak je groot met armen in de lucht.
 • Blijft een dier op je af komen, klim dan ergens op (auto, hek, boom).
 • Verstop je achter een boom. Wilde zwijnen zijn slechtziend.
 • NIET wegrennen: het dier is altijd sneller.
 • NOOIT op de grond gaan liggen, het dier zal blijven aanvallen omdat het denkt te winnen.

Over de aanpak

Als de openbare veiligheid in het gedrang komt en als er schade aan gewassen en vee ontstaat, worden er maatregelen genomen. De Faunabeheereenheid Limburg voert provinciaal beleid hierover uit in afstemming met lokale wildbeheereenheden. De Gemeente Meerssen geeft meldingen betreffende overlast door aan de Faunabeheer eenheid. Binnenkort plaatst de gemeente extra borden die waarschuwen voor de wilde zwijnen bij de toegangen tot de bossen, natuurgebieden en op doorgaande wegen. Wil je je tuin beschermen tegen wilde zwijnen? Kijk dan op de website van bij12.nl.

Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen en antwoorden