Gemeente Meerssen | Aanplant Hoogstamboomgaard Oud Geulle

Nieuwsbericht Aanplant Hoogstamboomgaard Oud Geulle

Gepubliceerd op: 06 december 2023 10:35

Boomplantdag 2023-1
Op vrijdag 1 december 2023 hebben leden van hoogstambrigade de Brindill samen met 18 leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Onderste Boven uit Moorveld nieuwe hoogstambomen geplant in de boomgaard in Oud Geulle. Deze activiteit was vanwege Nationale boomfeestdag en is georganiseerd door de gemeente Meerssen.

Samen met Wethouder Molling hebben de leerlingen de eerste boom geplant. Hiermee is de aftrapgegeven voor het in ere herstellen van deze hoogstamboomgaard. Na de aanplant van de eerste boom zijn de leerlingen in groepjes van 2 of 3 samen met een vrijwilliger van hoogstambrigade de Brindill aan de slag gegaan om de overige bomen te planten.

Boomplantdag 2023-3
De hoogstamboomgaard ligt Aan de Maas in Oud Geulle direct naast het pad naar het fiets- en voetveer tussen Geulle en Uikhoven. De boomgaard is halverwege de vorige eeuw aangelegd en er staan verschillende soorten hoogstamfruitbomen van verschillende leeftijden. Door de nieuwe aanplant blijft de boomgaard voor de toekomst behouden. Ook fruitbomen kunnen namelijk door ziektes en leeftijd uitvallen.

De nieuwe aanplant bestaat uit 20 hoogstamfruitbomen. Er zijn verschillende soorten appel, peer, kers en pruim geplant met zelfs lokale soorten zoals Herfstpeer van Geulle en Schone van Moorveld. De boomgaard wordt nog omzoomd met een meidoornhaag zodat het geheel er weer zo uit komt te zien zoals het in vroegere tijden gebruikelijk was.