Artikel Regeling Financiële Nood Wateroverlast 2021
Bericht van het Ministerie van Justitie van Veiligheid, Sociale Banken Nederland en Kredietbank Limburg
De wateroverlast in Limburg en Noord-Brabant in juli 2021 heeft voor veel schade en verdriet gezorgd. Daarom heeft het kabinet verschillende maatregelen genomen om gedupeerden te helpen. De minister heeft vorig jaar beloofd om te kijken of er nog iets kon worden gedaan voor mensen in een heel moeilijke situatie. En dat gebeurt nu. Mensen die in geldnood zitten door deze wateroverlast, kunnen, als zij aan de voorwaarden voldoen, geld krijgen.
Deze regeling is bedoeld voor mensen die toen in het schadegebied woonden, eigenaar van een woning waren én die te weinig geld hadden of hebben om dubbele woonlasten te betalen of hun huis weer bewoonbaar te maken. Het is ook bedoeld voor mensen die schulden hebben moeten maken om deze kosten te betalen.
De uitvoering van de regeling is maatwerk. Er is bij de aanvraag veel persoonlijk contact. Denkt u te voldoen aan de voorwaarden om voor geld in aanmerking te komen? Dan kunt u zich vanaf 1 september aanmelden via www.financielenoodwateroverlast2021.nl. Hier vindt u ook alle informatie over de regeling. Tot uiterlijk 1 maart 2025 kunt u een aanvraag indienen.
Toevoeging Gemeente Meerssen: de gemeente Meerssen heeft eerder aangegeven geen voorstander te zijn van de beoogde regeling omdat de beoogde doelgroep te smal is en de regeling niet aansluit bij de behoeften van de gedupeerden. De gemeente Meerssen zal echter wel meewerken aan de uitvoering van de regeling. We zullen de uitvoering goed monitoren.
------------------------------------------------
Voor wie is de regeling bedoeld?
Deze regeling is bedoeld voor mensen die in financiële nood zijn door de wateroverlast. De voorwaarden van de regeling zijn:
- u was als particulier van 13 tot en met 20 juli 2021 eigenaar en bewoner van een huis in het schadegebied;
- uw huis heeft schade opgelopen;
- u bent in financiële nood. Dat wil zeggen dat u te weinig geld hebt of had om de schade aan uw woning te herstellen of de dubbele woonlasten te betalen. Of dat u schulden hebt gemaakt om die kosten te betalen.
De regeling is alleen voor particulieren.
Waar kan ik geld voor krijgen?
U kunt geld krijgen voor dubbele woonlasten en voor de kosten voor het herstellen van de schade aan uw huis, waardoor u er weer behoorlijk in kunt wonen. Dat wordt ook wel 'herstel van de gebruiksfunctie' genoemd.
- Met dubbele woonlasten wordt bedoeld: de kosten die te maken hebben met het wonen in een ander (tijdelijk) huis. Zoals de maandelijkse lasten voor de huur of hypotheek. Ook dubbele kosten voor energie, water of verzekeringen tellen mee. En de aanschaf en kosten van een tijdelijke woonunit kunnen ook onder dubbele woonlasten vallen.
- Met herstel van de gebruiksfunctie van de woning wordt bedoeld: de kosten die moeten worden (of zijn) gemaakt om ervoor te zorgen dat u weer op een veilige en gewone manier kunt wonen en slapen en gebruik kunt maken van de keuken, badkamer en wc.
Andere schadeposten worden niet vergoed.
Voor welk gebied geldt de regeling?
De regeling geldt voor bewoners in de gebieden die zijn getroffen door de wateroverlast in juli 2021. Dat zijn onder meer de gemeenten Meerssen, Gulpen-Wittem en Valkenburg aan de Geul. Op de website www.financielenoodwateroverlast2021.nl vindt u een kaart van het gebied.
Hoe wordt het geldbedrag berekend?
De berekening bestaat uit twee delen:
- Deel 1 is uw financiële situatie. We kijken dan naar wat er op uw bank- en spaarrekening staat op de peildatum van 31-12-2023. Ook tellen we bijvoorbeeld deposito's en aandelen mee. Daar trekken we mogelijke schulden van af. Met schulden bedoelen we hier alle facturen van boven de 50 euro die nog open staan maar ook de saldi van leningen, kredieten of een opgehoogde hypotheek die is afgesloten na de schadeperiode om de schade aan uw huis te kunnen betalen.
- Deel 2 zijn de kosten. Dat zijn bedragen die u al hebt betaald of nog moet betalen om uw huis weer bewoonbaar te maken. Ook reeds betaalde en toekomstige dubbele woonlasten tellen hierbij mee.
- Als u deze gedeeltelijk of helemaal niet kan betalen uit de financiële middelen dan krijgt u geld voor de kosten die u niet kan betalen of waarvoor u een schuld bent aangegaan.
- Mocht u na het verstrekken van het geld nog steeds in de financiële problemen zitten dan kunnen we u, als u dat zelf wilt, doorverwijzen naar de schuldhulpverlening.
Voor rekenvoorbeelden kunt u hier de gepubliceerde regeling bekijken.
Voor het vaststellen van het bedrag dat nodig is om de gebruiksfunctie van het huis te herstellen, gebruikt de schade-expert de 'meetlat'. Voor elk soort schade die binnen de regeling valt is een bedrag opgenomen in de meetlat. Zo weten we zeker dat iedereen voor dezelfde schade hetzelfde bedrag krijgt. De meetlat is opgesteld door schade-experts die niet zelf bij de uitvoering betrokken zijn. Ze hebben naar verschillende offertes van schadeherstelbedrijven gekeken en hebben daar een gemiddelde van genomen.
De regeling gaat uit van een sober herstel van de gebruiksfunctie. Het gaat er dus om dat er in het huis weer op een veilige manier gewoond, gekookt en gewassen kan worden. De bedragen in de meetlat gelden voor nog te herstellen schade maar gebruiken we ook om vast te stellen welk bedrag er toegekend zal worden voor al herstelde schade. De meetlat is nog in ontwikkeling op dit moment. Zodra die er is, komt de meetlat ook hier op de website. De meetlat is bedoeld voor de uitvoering van het werk van de schadespecialisten.
Hoe kan ik me aanmelden?
Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website www.financielenoodwateroverlast2021.nl.
Als u zich aanmeldt, wordt u gebeld voor het maken van een afspraak. U krijgt dan ook meer uitleg over de stappen die u moet volgen voor de aanvraag. U hoort dan ook welke informatie nodig is voor de aanvraag. Die informatie staat ook op de website.
Welke gegevens moet ik doorgeven?
Om uw aanvraag in behandeling te nemen, moet u alle informatie doorgeven die nodig is voor de berekening van uw financiële nood en de kosten voor herstel van uw huis of uw dubbele woonlasten. Welke gegevens dat precies zijn, is afhankelijk van uw situatie. Uw zaakbegeleider bekijkt dit samen met u. Voorbeelden van informatie die we nodig kunnen hebben, zijn: de eigendomsakte van uw huis, bankafschriften van de lopende rekening en spaarrekeningen, de aangifte inkomstenbelasting, facturen of bonnen of een offerte van een aannemer. Soms kan het zijn dat we een schade-expert inschakelen om de kosten te bepalen.
Tot wanneer kan ik een aanvraag doen?
Een aanvraag kunt u doen van 1 september 2024 tot 1 maart 2025. Dat doet u via www.financielenoodwateroverlast2021.nl.
Waar vind ik meer informatie over de regeling?
Meer informatie en veel gestelde vragen vindt u op www.financielenoodwateroverlast2021.nl.
U kunt ook bellen op 088-1019950. Bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur. U kunt ook mailen naar FNW2021@kblb.nl. De regeling is gepubliceerd in de Staatscourant.