Gemeente Meerssen | Vluchtelingen vieren in Meerssen Onafhankelijkheidsdag: Slava Ukraini!

Nieuwsbericht Vluchtelingen vieren in Meerssen Onafhankelijkheidsdag: Slava Ukraini!

Gepubliceerd op: 26 augustus 2022 08:30

Trots op hun land, dat vecht voor onafhankelijkheid van Oekraïne. Dankbaarheid voor de gastvrijheid van het Nederlandse Volk. Dankbaar voor de steun van de Meerssense gemeenschap en de vele vrijwilligers, die hen helpen en begeleiden. Dat bleek uit de viering van de nationale Onafhankelijkheidsdag, die de Oekraïners elk jaar op 24 augustus vieren. Hiermee gedenken Oekraïners over de hele wereld dat hun land op 24 augustus 1991 van een 'grensstrook' van Rusland weer een eigen onafhankelijke staat werd. 

Oekraine - viering onafhankelijkheidsdag

Tijdelijk thuis in Meerssen 

Dit keer vierden 47 vluchtelingen uit Oekraïne hun onafhankelijkheid in De Gansbeek in Meerssen. De voormalige basisschool dient sinds mei van dit jaar als hun tijdelijke thuis. De bewoners van het schoolgebouw zijn overwegend vrouwen en kinderen. Soms is de echtgenoot er ook bij. Maar in de meeste gevallen zijn de vaders in het thuisland achtergebleven om aan het front te vechten. Zoals een moeder met tranen in de ogen zei: "Ik ben gevlucht voor de kinderen. Maar als het moet, laat ik de kinderen achter in het veilige Nederland en ga ik terug om met mijn man te strijden voor de onafhankelijkheid van ons land. Want daar ligt de toekomst van onze kinderen."

Vrede en vrijheid voor Oekräine

Het college van B&W was uitgenodigd om de onafhankelijkheid van Oekraïne samen met de bewoners te gedenken. De bijeenkomst begon met een minuut stilte gevolgd door het volkslied van Oëkraine, dat prachtig gezongen werd door de 15-jarige Zhenia en waarbij alle Oekraïners - van klein tot groot - uit volle borst meezongen. De trots op eigen land bleek ook uit de folklore op de kleding van de kinderen, de weidse graanvelden van Oekraïne die tijdens de bijeenkomst op de achtergrond werden geprojecteerd, en het mooie geschenk dat de burgemeester namens de Meerssense gemeenschap in ontvangst mocht nemen: een houtsnijwerk met daarop het nationale symbool van Oekraïne. Aan het einde van de bijeenkomst sprak de burgemeester de aanwezigen toe, ondersteund door een tolk: "Samen met jullie heb ik een droom, namelijk dat 31 jaar onafhankelijkheid 32 jaar onafhankelijkheid moet worden." En dat hopen wij allemaal van harte: vrede en vrijheid voor Oekraïne.

Oekraine - nationaal symbool op vlag

Oekraïense schoolkinderen wordt geleerd dat men in de Drietand het woord ВОЛЯ (VOLJA), Oekraïens voor 'Vrijheid' kan lezen.