Gemeente Meerssen | Meldingen jonge wilde zwijnen

Nieuwsbericht Meldingen jonge wilde zwijnen

Gepubliceerd op: 23 mei 2024 16:00

Wilde zwijnen
We krijgen de laatste week regelmatig meldingen binnen dat wandelaars/fietsers wilde zwijnen met jonkies hebben gezien in Geulle (omgeving Snijdersberg) en bij het Herdenkingsbos in Meerssen. Wees dus alert als je gaat wandelen en houd je aan de leefregels in de natuur. We hebben extra waarschuwingsborden opgehangen in de omgeving om wandelaars/fietsers te waarschuwen.

Leefregels

Voor jouw veiligheid, die van andere mensen en dieren is het belangrijk de leefregels in de natuurgebieden te volgen. Zo zorgen we er samen voor de rust in de natuurgebieden blijft en mens en dier samen kunnen leven.

  • Ga niet in de schemering of in het donker de natuur in.
  • Blijf altijd op de paden.
  • Houd honden altijd aan de lijn (korte lijn!).
  • Blijf alert. Zie je wilde zwijnen? Maak geluid en loop langzaam terug.
  • Loop nooit naar de dieren toe. Ook niet om foto's te maken.
  • Voer nooit wilde zwijnen.
  • Wilde zwijnen trekken van natuurgebied naar natuurgebied. Ze steken wel eens (onverwachts) een weg over. Blijf daar alert op.

Wilde zwijnen in onze regio

Wilde zwijnen leven in en rond alle natuurgebieden in Zuid-Limburg. Dat was in het verleden zo, dat is nu zo en ook in de toekomst zullen mens en dier samenleven. Ook in de gemeente Meerssen kun je wilde zwijnen tegenkomen in natuur/bosgebieden en in (mais)velden. Wilde zwijnen zijn van nature bang voor mensen en schuw. Ze zullen ook niet zomaar aanvallen. Tenzij ze zich om een of andere reden bedreigd voelen. Zo zal een moederzwijn haar jongen beschermen wanneer er (herhaaldelijk) een loslopende hond in de buurt komt.

Wildbeheer

Wildbeheer valt onder de verantwoordelijkheid van de Provincie Limburg. Faunabeheereenheid Limburg voert het provinciaal beleid hierover uit samen met de lokale wildbeheereenheden. De gemeente Meerssen geeft meldingen over overlast door wilde zwijnen door aan deze partijen. Meer informatie lees je ook op de website van de Provincie Limburg: https://www.limburg.nl/onderwerpen/natuur-en-landschap/wilde-dieren-planten/faunabeheer/wild-zwijn/  

Hulp nodig of iets melden over wilde zwijnen?

Bel bij een acuut probleem met wilde zwijnen naar de meldkamer van de politie, tel. 0900-8844.

Minder acuut? Neem dan contact op met de Faunabeheereenheid Limburg: info@fbelimburg.nl.