Gemeente Meerssen | Lekker bewegen met de QR-FIT beweegroute: 'Een mooie toevoeging'

Nieuwsbericht Lekker bewegen met de QR-FIT beweegroute: 'Een mooie toevoeging'

Gepubliceerd op: 05 juni 2024 12:30

QR fit 1
Wethouder Smeets heeft op 5 juni de nieuwe QR-FIT beweegroute in Meerssen officieel geopend. Deze route, voor iedereen vrij toegankelijk en niet leeftijdsgebonden, bestaat uit twee wandelpaden. Op twaalf palen staan QR-codes die linken naar op maat gesneden oefeningen.

Mis deze kans niet!

De feestelijke opening was aan het treinstation Meerssen. Daar hadden zich zo'n 50 enthousiastelingen verzameld om door twee ervaren QR-FIT coaches als allereerste een deel van de route te verkennen. "Het is belangrijk om fit en vitaal te blijven. Wat is nu fijner dan in de buitenlucht elkaar op te zoeken en te bewegen? Ongeacht leeftijd en achtergrond kan iedereen deze route doen. Als gemeente ondersteunen wij deze route van harte", sprak wethouder Smeets, verantwoordelijk voor o.a. sport bij de opening. "Bewegen moet voor iedereen mogelijk zijn. Mis deze kans niet om actiever te worden, van de buitenlucht te genieten en uw gezondheid en welzijn te verbeteren."

QR fit 4
Twee afstanden

In Meerssen hebben we 2 afstanden in de route opgenomen. De korte route (2,1 km), de zogenaamde 'zorgroute' is rolstoeltoegankelijk en vooral gericht op ouderen. In deze route is het mogelijk om met name valpreventie-oefeningen te doen en sluit daarmee volledig aan bij het voorkomen van valincidenten. De route loopt hoofdzakelijk langs plekken waar ouderen komen zoals huisartsen in het centrum van Meerssen, de apotheek in Meerssen, Gemeenschapshuis De Stip, woonzorgcentrum Beukeloord, de winkelstraat en ons mooie Proosdijpark. De langere route (6,0 km) is een sportieve route in het buitengebied 'De Dellen', speciaal voor de beginnende of actievere sporter die in eigen tijd in de openbare ruimte sport wil beoefenen.

QR fit 5
Gelijke kansen

Om optimaal van de route te kunnen genieten kan men het beste de QR-FIT app downloaden. Langs beide routes staan QR-fit palen. Bij elke paal kan gestart worden. Door de QR-codes op de palen te scannen, komen er op drie niveaus oefeningen tevoorschijn. Die wisselen tussen balans, kracht en mobiliteit. Elke 24 uur wijzigen de oefeningen, zodat er telkens iets nieuws te ontdekken valt. Ook zonder QR-codes is de route via de app te lopen. "Wij hopen dat specifieke doelgroepen hiermee beter bereikt worden. Het biedt gelijke kansen voor rolstoelgebruikers, mensen met een beperking of mensen die wat minder goed ter been zijn. Bovendien zijn er voor ouderen preventieve oefeningen die bijdragen om een eventuele val te breken", aldus Smeets.