Nieuwsbericht Iedereen doet mee in Meerssen: de Lokale Inclusie Agenda
In Meerssen moet iedereen kunnen meedoen. Dat is de kern van de Lokale Inclusie Agenda (LIA): een plan waarin we vastleggen hoe we als gemeente stap voor stap werken aan een samenleving waarin iedereen – ongeacht beperking, afkomst of achtergrond – volwaardig mee kan doen.
Wat is de Lokale Inclusie Agenda?
De LIA is een verplicht onderdeel voor alle Nederlandse gemeenten sinds de invoering van het VN-verdrag Handicap in 2016. Dit verdrag beschrijft de mensenrechten van mensen met een beperking en verplicht overheden ervoor te zorgen dat zij gelijke kansen hebben in alle aspecten van het dagelijks leven.
De LIA van de gemeente Meerssen is tot stand gekomen in samenwerking met de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) en ervaringsdeskundigen. Inmiddels is de LIA ook opgenomen op de landelijke inclusiekaart, zodat iedereen kennis kan nemen van onze aanpak.
Wat betekent inclusie eigenlijk?
Het woord 'inclusie' betekent letterlijk "insluiting". Het gaat over het wegnemen van drempels – letterlijk en figuurlijk – zodat iedereen op gelijke voet kan meedoen. Dat geldt voor mensen met fysieke of mentale beperkingen, maar ook voor mensen in armoede, laaggeletterden en anderen die uitsluiting ervaren. Inclusie gaat dus over iedereen.
Waar werken we aan?
De LIA van Meerssen geeft inzicht in wat we al doen én wat we nog willen bereiken. De thema's waarop we actief zijn, sluiten aan bij het VN-verdrag en zijn:
- Onderwijs en ontwikkeling: denk aan begrijpelijke communicatie, taalondersteuning en toegankelijke schoolgebouwen.
- Wonen: zoals levensloopbestendige woningen en initiatieven die ervoor zorgen dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen wonen.
- Vrije tijd: van inclusieve speeltuinen tot toegankelijke evenementen en sportmogelijkheden voor iedereen.
- Vervoer: beter toegankelijke voetpaden, oversteken en openbaar vervoer.
- Welzijn en ondersteuning: bijvoorbeeld buurtgerichte zorg en een dementievriendelijke gemeente.
- Meedoen in de samenleving: meer ruimte voor vrijwilligerswerk, politieke participatie en burgerkracht.
- De gemeente zelf: een toegankelijk gemeentehuis, inclusieve werkcultuur en begrijpelijke informatievoorziening.
Samen werken aan een inclusieve gemeente
In het bestuursakkoord heeft de gemeente Meerssen uitgesproken dat iedereen moet kunnen meedoen. Dat vraagt om een continue verbetering van onze voorzieningen, gebouwen en communicatie. We hanteren hierbij het principe van 'Design for All': bij nieuw beleid en projecten wordt vanaf het begin gekeken naar toegankelijkheid voor iedereen, niet alleen voor de gemiddelde gebruiker.
We zetten de ervaringsdeskundigheid van inwoners in, onder andere via de Adviesraad Sociaal Domein. Zij denken en praten mee over nieuwe plannen. De huidige LIA vormt een zogenaamde nulmeting: een overzicht van wat er nu al gebeurt. Vanuit daar bouwen we verder.
Hoe nu verder?
De LIA is een levend document. Jaarlijks wordt gekeken of er aanpassingen nodig zijn. In 2025 bespreken we samen met de ASD hoe de agenda verder verbeterd kan worden. Ook evalueren we bestaande projecten, zodat we op tijd kunnen bijsturen. Zo zorgen we ervoor dat inclusie geen bijzaak is, maar een vaste waarde in alles wat we doen.
Meer weten?
De volledige Lokale Inclusie Agenda van Meerssen is terug te vinden op de landelijke inclusiekaart van de VNG. Ook op onze eigen website zullen we updates blijven geven over nieuwe projecten, activiteiten en ontwikkelingen. Want in Meerssen geldt: iedereen doet mee!
In deze infographic zie je precies op welke verschillende vlakken we binnen de gemeente Meerssen werken aan inclusie.
Kun je het PDF-bestand niet lezen? Neem contact op met het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC) via telefoonnummer 14 043. Of stuur een mailtje naar info@meerssen.nl.