Gemeente Meerssen | Gratis informatie en advies in Het Klimaathuis

Nieuwsbericht Gratis informatie en advies in Het Klimaathuis

Gepubliceerd op: 15 mei 2024 09:30

Klimaathuis, Leo Pelser
Vanuit de gemeente Meerssen is het een klein half uurtje fietsen of een kwartiertje met de auto: Het Klimaathuis aan de Groene Loper in Maastricht. Hier krijg je gratis advies over het verduurzamen van je woning. En zie je verschillende maatregelen in de praktijk. "We zitten hier vier dagen in de week klaar voor de mensen uit de gemeente Meerssen", aldus energiecoach Leo Pelsers.

Zien

Vanaf oktober vorig jaar is Leo van de Woonwijzerwinkel werkzaam als energiecoach in Het Klimaathuis. "Van dinsdag tot en met vrijdag, van 12.30 tot 17.00 uur kunnen mensen binnenlopen voor vrijblijvend en gratis advies", vertelt hij enthousiast. Het Klimaathuis zit in de voormalige dienstwoning van een energiebedrijf. De kamers laten verschillende duurzame maatregelen zien. Van tochtstrips tot dubbele beglazing. In de grote ruimte op de begane grond staan ook voorbeelden van airco's en infraroodpanelen. "Zo zien mensen meteen hoe het eruit ziet."

Vragen en antwoorden

In de afgelopen tijd kreeg hij al vragen over zonnepanelen, warmtepompen, isolatie en het betalen van al die verduurzamingsmaatregelen. Maar het mag wat hem betreft wel wat drukker. "Geen vraag is te gek. Ik heb zelf een achtergrond in de makelaardij en wat ik niet weet, vraag ik na bij mijn collega's. Sommigen hebben een bouwkundige achtergrond, anderen kunnen als energiecoach op bezoek bij de mensen thuis. Dan weet je meteen precies wat mogelijk is in jouw woning."

Kosten?

Naast vragen kun je ook terecht voor een woningscan in Het Klimaathuis. Gewoon vanachter de laptop van Leo. "Dat is heel simpel. We hebben een paar basisgegevens van je woning nodig en dan rollen daar precies de maatregelen uit die interessant voor jou zijn. Je ziet wat de kosten en besparingen zijn. En daarnaast worden ook alle financieringsmogelijkheden genoemd." Dat laatste is vaak een belangrijk bezwaar. "Klopt. We geven daarom ook altijd informatie mee over subsidies en voordelige leningen."

Voor je oude dag

Laatst kreeg Leo bezoek van een ouder stel. "Ik kan me voorstellen dat als je op leeftijd bent de 'terugverdientijd' niet meer zo interessant is. Maar mensen moeten beseffen dat door verduurzaming je woning soms wel €18.000,- meer waard wordt. Als je later wat kleiner wil gaan wonen, kun je dan je huidige woning beter verkopen. Dus het is ook zorgen voor je eigen oude dag."

Niet wachten

Buiten Het Klimaathuis staan enkele voorbeelden van sedumdaken. "Dat is iets waar we steeds vaker mee te maken krijgen: extreme regenval. Dankzij groene daken kan het water beter zijn weg vinden en het is ook nog goed voor de insecten." Verduurzaming kan wat Leo betreft niet wachten. "Straks in de winter klagen we weer allemaal over de hoge gasrekening. Daarom kun je nu beter beginnen." En waar kan dat beter dan bij Het Klimaathuis.

Voor vragen kun je terecht bij: klimaathuis@limburg.woonwijzerwinkel.nl