Gemeente Meerssen | Herdenkingsbos Meerssen

Artikel Herdenkingsbos Meerssen

Herdenkingsbos Meerssen - locatie waar het bos gaat komen bij de Veeweg

LET OP: WE HEBBEN HET MAXIMALE AANTAL INSCHRIJVINGEN BEREIKT!

Enkele weken geleden informeerden u dat de gemeente Meerssen bezig is met het ontwikkelen van een Herdenkingsbos aan de Veeweg. U kon een boom adopteren om te gedenken, te koesteren, als aandenken, om iets te vieren of gewoon om de Gemeente Meerssen nog groener en klimaatbestendiger te maken. Het liep echt storm met de inschrijvingen en inmiddels hebben we het maximale aantal van 300 bomen bereikt. Fantastisch! 

Mensen die zich nu nog inschrijven, krijgen bericht dat ze op de reservelijst worden geplaatst. Mochten er dan inschrijvers afvallen dan krijgt u bericht.

Geen as-uitstrooiing mogelijk

Bij de aanmeldingen hebben een paar mensen aangegeven dat ze erover denken om later hun as bij de boom te laten uitstrooien. Wij willen er nadrukkelijk op wijzen dat dat niet mogelijk is in dit Herdenkingsbos. Het is immers geen begraafplaats. De grond heeft de bestemming Natuur. Voor begraven en uitstrooien van as kunt u binnen de gemeente Meerssen terecht bij de gemeentelijke en kerkelijke begraafplaatsen en de landschapsbegraafplaats in Ulestraten.

HERDENKINGSBOS MEERSSEN


Het levensbomenbos is een initiatief van gemeente Meerssen en wordt mede mogelijk gemaakt door het 1Miljoenbomenbosplan van Provincie Limburg. Inwoners en bedrijven uit de gemeente Meerssen kunnen een of meerdere bomen adopteren. Ook iedereen die een bijzonder binding heeft met onze gemeente kan een (of meerdere) bomen adopteren.

Een bijzonder aandenken

U kon bijvoorbeeld een boom adopteren om een geboorte, huwelijk of andere bijzondere gebeurtenis te vieren. Of ter nagedachtenis aan een dierbaar persoon die u is ontvallen. Maar ook als je een steentje wilt bijdragen aan een groener en klimaatbestendiger Meerssen is het Herdenkingsbos geschikt.

Boomplantdag

Het maximale aantal inschrijvingen (300) is inmiddels bereikt. De eerste bomen worden in het najaar tijdens de landelijke boomfeestdag op 10 november geplant. Hierbij onthullen we een plaquette met daarop alle deelnemers. De boomplantdag wordt georganiseerd als het volgens de (dan geldende) coronamaatregelen mogelijk is.

Mooie plaats voor een herinnering

Het herdenkingsbos ligt op een perceel van Stichting het Limburgs Landschap nabij de Veeweg in Meerssen. Dit perceel gaan we samen omvormen tot een schitterend Herdenkingsbos.

Herdenkingsbos Meerssen

De aankomende jaren leggen we een klimaatbestendig bos aan waar het aangenaam recreëren is met een plukweide, een voedselbos met wandelpaden, banken, ligweide en volop ruimte om te wandelen en te onthaasten. Kortom, een zeer aangename, groene omgeving waar u kunt verblijven, tot rust komen, ontmoeten en herinneringen op kunt halen. De nieuwe aanplant is afkomstig van bomen die al eeuwenlang in Zuid Limburg en de gemeente Meerssen groeien. Maar ook nieuwe klimaatbestendige boomsoorten die nieuwe waarde aan onze unieke omgeving zullen leveren. Naarmate er meer bomen geplant worden, zal dit unieke stukje Meerssen een steeds grotere bijdrage leveren aan een gezonde leefomgeving, biodiversiteit en groenere gemeente. Maar ook een plek waar de geschiedenis, gebeurtenissen en inwoners van Meerssen herdacht worden.

Maximale aantal inschrijvingen bereikt!

Let op: helaas hebben we inmiddels het maximale aantal van 300 inschrijvingen bereikt. Inschrijvingen die nu nog binnenkomen, komen op een reservelijst. Als er dan iemand afvalt, nemen we contact met u op. 

Voor de inschrijvers van de 300 bomen: na aanmelding heeft u bericht gekregen van het secretariaat dat uw gegevens zijn verwerkt. Te zijner tijd ontvangt u meer informatie. De eerste bomen worden pas in november 2021 geplant. Het inrichting van het herdenkingsbos wordt nu uitgewerkt. 

Te zijner tijd ontvangt u na betaling een certificaat. Elke boom is uniek en voorzien met een eigen label met persoonlijke gegevens van schenker en de persoon of gebeurtenis die herdacht wordt. Zo kunt uw boom altijd terugvinden. U kunt kiezen uit de volgende boomsoorten: Zoete Kers, Ratelpopulier, Haagbeuk, Moseik, Esdoorn, Winterlinde en Boomhazelaar.

Geen as-uitstrooiing

Bij de aanmeldingen hebben een paar mensen aangegeven dat ze erover denken om later hun as bij de boom te laten uitstrooien. Wij willen er nadrukkelijk op wijzen dat dat niet mogelijk is in dit Herdenkingsbos. Het is immers geen begraafplaats. De grond heeft de bestemming Natuur. Voor begraven en uitstrooien van as kunt u binnen de gemeente Meerssen terecht bij de gemeentelijke en kerkelijke begraafplaatsen en de landschapsbegraafplaats in Ulestraten.

Meer informatie

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met ons gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), tel. 14 043. E-mail: info@meerssen.nl

Wij houden u verder op de hoogte via de gemeentelijke media. Via www.meerssen.nl kunt u tevens zich abonneren op onze wekelijkse digitale nieuwsbrief. Dan krijgt u gemeentelijke nieuws automatisch in uw mailbox.

Provincie Limburg - logo

Het Herdenkingsbos wordt mede mogelijk gemaakt door het 1Miljoenbomenbosplan van Provincie Limburg