Gemeente Meerssen | Iemand anders voor je laten stemmen

Artikel Iemand anders voor je laten stemmen

Machtigen
Kun je niet zelf gaan stemmen? Dan kun je iemand toestemming geven om voor je te stemmen. We noemen dit machtigen. De persoon die dan namens jou stemt, noemen we de gemachtigde. Een gemachtigde mag voor maximaal twee andere kiezers stemmen. Deze persoon moet de eigen stem tegelijk uitbrengen met jouw stem.

Hoe kun je iemand machtigen?

Je kunt op twee manieren iemand toestemming geven om voor je te stemmen:

  1. Met je stempas (onderhandse volmacht)
  2. Met een formulier of via DigiD (schriftelijke volmacht)

Zo werkt machtigen met je stempas (1)

Met je stempas: je kunt iemand machtigen door de achterkant van je stempas in te vullen en te ondertekenen. De gemachtigde moet op de achterkant ook een handtekening zetten (onderhandse volmacht) Let op: de gemachtigde moet ook in Meerssen ingeschreven staan, of met een kiezerspas in Meerssen kunnen stemmen.

  1. Vul de gegevens in op de achterkant van je stempas.
  2. Zet je handtekening op de achterkant.
  3. Laat de gemachtigde ook een handtekening op de achterkant zetten.
  4. Geef de gemachtigde (een kopie van) je identiteitsbewijs of een duidelijke foto hiervan op de smartphone. Je identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn op de dag van de verkiezing.
  5. De gemachtigde stemt in Meerssen met je stempas en de kopie van je identiteitsbewijs. De gemachtigde moet zichzelf ook legitimeren op het stembureau en de eigen stem gelijk met jouw stem uitbrengen.

Als je uiteindelijk toch zelf wilt gaan stemmen, kun je de machtiging intrekken en je stempas terugvragen. Je kunt dan zelf weer stemmen met je stempas.

Zo werk machtigen met een formulier of via DigiD (2)

Kun je niet zelf stemmen en kun je niemand machtigen met je stempas? Dan kun je iemand machtigen met een formulier of via DigiD (schriftelijke volmacht). Je kunt dit aanvragen tot en met maandag 3 juni 2024. Let op: als je op deze manier iemand machtigt, kun je dit niet meer intrekken. Je kunt dus niet meer zelf gaan stemmen. Wij sturen het volmachtbewijs per post naar je toe. Tip: Voorkom problemen met de postbezorging. Vraag de machtiging op tijd aan!