Gemeente Meerssen | Stempas, kiezerspas of iemand anders voor je laten stemmen

Artikel Stempas, kiezerspas of iemand anders voor je laten stemmen

Op woensdag 22 november 2023 zijn de vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer. Je kunt stemmen bij een stembureau in jouw gemeente. Dat is de gemeente waar je op 9 oktober 2023 staat ingeschreven. Met een kiezerspas kun je stemmen in een andere gemeente. Kun je niet naar het stembureau komen? Dan kun je iemand machtigen. Diegene stemt dan namens jou.

Stempas


Wie krijgt een stempas voor Meerssen?

Sta je op 9 oktober 2023 ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Meerssen? En heb je recht om te stemmen? Dan krijg je een stempas, waarmee je in de gemeente Meerssen kunt stemmen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer.

Sta je sinds 9 oktober 2023 bij een andere gemeente ingeschreven? Dan kun je in die gemeente stemmen. Je moet dan wel eerst een kiezerspas aanvragen bij de gemeente waar je op 9 oktober ingeschreven was. Met een kiezerspas kun je in heel Nederland stemmen.

Woon je tijdelijk of permanent in het buitenland? Dan kun je toch stemmen als je op de verkiezingsdag in Nederland bent. Hiervoor heb je ook een kiezerspas nodig. Je kun dan in elke gemeente stemmen. Kijk voor meer informatie bij: stemmen vanuit het buitenland (tijdelijk verblijf)

Zo werkt het

Je krijgt de stempas voor 8 november 2023 in je brievenbus. Met de stempas kun je stemmen bij elk stembureau in de gemeente Meerssen. Neem de stempas en je identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Je identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn (tot 23 november 2018) op de dag van de verkiezing.

Nieuwe stempas aanvragen

Heb je geen stempas ontvangen? Of bent je je stempas kwijt? Vraag dan online een nieuwe stempas aan. De gemeente moet jouw aanvraag uiterlijk 17 november 2023 hebben ontvangen.

Je kunt ook langskomen bij de gemeente om een nieuwe stempas aan te vragen. Dit kan tot uiterlijk 21 november 2023, 12.00 uur. Vergeet je identiteitsbewijs niet mee te nemen. Je krijgt jouw nieuwe stempas direct mee naar huis.

Oude stempas teruggevonden? 

Heb je je oude stempas teruggevonden? Let op: Je kunt niet meer stemmen met jouw oude stempas! Gebruik je nieuwe stempas om te gaan stemmen.

Kiezerspas


Sta je ingeschreven in de gemeente Meerssen, maar wil je in een andere gemeente stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan. Met een kiezerspas kun je stemmen in elke Nederlandse gemeente. Kijk voor meer informatie bij: stemmen in een andere gemeente.

Iemand anders voor je laten stemmen


Als je zelf niet kunt stemmen, dan kun je iemand machtigen. Dat betekent dat je iemand anders toestemming geeft om voor je te stemmen.

  • Je machtigt iemand via je stempas (onderhandse volmacht). Dit kan alleen als de gemachtigde in dezelfde gemeente stemt als jou.

Ben je tijdelijk in het buitenland, maar sta je nog wel ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan kun je ook iemand machtigen om voor je te stemmen.

Een gemachtigde mag voor maximaal twee andere kiezers stemmen. Deze persoon moet de eigen stem tegelijk uitbrengen met jouw stem.

Je kunt op twee manieren iemand toestemming geven om voor jou te stemmen:

Kijk voor meer informatie bij: iemand anders voor je laten stemmen