Gemeente Meerssen | Opvang in de Gemeente Meerssen

Artikel Opvang in de Gemeente Meerssen

Oekraine
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg (VRZL) organiseert de opvang van vluchtelingen. De Veiligheidsregio brengt de locaties waar mensen kunnen worden opgevangen in kaart en matcht vraag en aanbod. Een projectgroep van de gemeente Meerssen bekijkt (in afstemming met VRZL) waar opvangplekken zijn of kunnen worden gecreëerd binnen onze gemeente. 

Opvangplekken in de Gemeente Meerssen

De Oekraïense vluchtelingen die momenteel in de gemeente Meerssen verblijven worden opgevangen in particuliere en gemeentelijke opvangplekken (o.a. het voormalige schoolgebouw aan de Gansbaan).

Vangt u op dit moment al zelf mensen uit Oekraïne op? 

Vangt u op dit moment al mensen uit de Oekraïne privé/bij u thuis op? Meld dit dan svp even aan de gemeente via oekraine@meerssen.nl. Deze vluchtelingen kunnen ook worden ingeschreven. Kijk voor meer informatie bij de 'Veelgestelde vragen en antwoorden'

Opvang van vluchtelingen

Informeer u goed over het opvangen van vluchtelingen. Kijk hier voor meer informatie op: takecarebnb.org (10 tips)Daarnaast is op www.nederlandvoorvluchtelingen.nl informatie te vinden over de opvang van Oekraïners. Oekraïnse vluchtelingen mogen, in tegenstelling tot andere vluchtelingen, zonder visum legaal in Nederland blijven. Het is daarom voor de meeste Oekraïners niet nodig om asiel aan te vragen. Maar ze hebben wel opvang en voorzieningen nodig. Het is nog niet duidelijk welke rechten en plichten Oekraïnse vluchtelingen straks precies krijgen. Het organiseren van opvang is daarom op veel vlakken anders dan voor andere vluchtelingen. Overheidsinstanties en hulporganisaties maken de komende tijd afspraken wie welke rol op zich neemt in deze nieuwe situatie.