Gemeente Meerssen | Oekraïense vluchtelingen eten samen bij Preuf

Nieuwsbericht Oekraïense vluchtelingen eten samen bij Preuf

Gepubliceerd op: 04 mei 2022 15:45

Oekraïense vluchtelingen eten samen bij Preuf 3
Op het terras van Preuf aan de Markt in Meerssen verzamelden zich vandaag zo'n ruim 30 Oekraïense vluchtelingen. Veelal moeders met kinderen. Enkelen in klederdracht en allemaal het thuisland achtergelaten vanwege de oorlog. Het etentje is een mooi gebaar van eigenaar Youri Peters. "Ik hoop dat ze op deze manier even een normale dag hebben." Het werd: een bijzondere dag.

Trillen

Aan een van de tafeltjes zit Daria Meshcheriakova (33). Ze is van huis uit journaliste, was werkzaam op de Duitse ambassade in Kiev en woont sinds kort – samen met haar kat – bij Marisia Pechaczek in de gemeente Meerssen. "In de eerste week van de oorlog heb ik geschuild in de badkamer, dat was de veiligste plek in mijn huis." Daarna heeft ze trillend haar tas gepakt en is ze gevlucht. "Pas in Nederland realiseerde ik mij wat ik allemaal had meegenomen. Spulletjes voor de kat, veel te veel make up en wat kleren."

Warm welkom

In een overvolle trein reisde Daria naar de Poolse grens. Daar werd ze opgehaald door de man en zoon van Marisia. "Ik heb van 2011 tot 2015 op de Nederlandse ambassade in Kiev gewerkt", vertelt ze. "Via via kende ik Daria en we hebben altijd contact gehouden." In die tijd heeft Marisia veel zien gebeuren in Oekraïne. "De omwenteling na de Maidan-revolutie, de aanslag op de MH17." Toen in maart Rusland Kiev binnenviel heeft ze Daria direct een warm welkom aangeboden in Meerssen.

Oekraïense vluchtelingen eten samen bij Preuf 1
Zonnebloem

Terwijl de kinderen op het terras tekeningen maken en mensen onderling kennismaken, komt burgemeester Clermonts-Aretz langs. Ze leert iedereen meteen het woordje 'goedemorgen'. "Ik ben zo benieuwd waar jullie nu allemaal wonen in de gemeente Meerssen." De aanwezige tolk vertaalt. Bunde, Geulle, Ulestraten komen voorbij. De burgemeester krijgt spontaan een tekening aangeboden en een prachtig schilderij van een zonnebloem, de nationale bloem van Oekraïne. Sommigen willen wel even een selfie met haar maken.

Oekraïense vluchtelingen eten samen bij Preuf 2

Even vergeten

"Dan heb ik nog een kleinigheidje voor Youri", zegt de burgemeester. "Dank je wel voor dit mooie initiatief!" De eigenaar van Preuf heeft een speciale verbinding met Oekraïne. "Mijn opa kwam er vandaan en is na de Tweede Wereldoorlog naar West-Europa gevlucht. Hij heeft er nooit over durven praten, bang dat hij alsnog zou worden opgepakt." Youri wilde dan ook graag iets doen voor de vluchtelingen in Meerssen. "Zij hebben huis en haard moeten achterlaten. Hopelijk kunnen ze door deze dag even alles vergeten." Ondertussen worden er telefoonnummers uitgewisseld tussen de aanwezige gezinnen en genieten ze van het eten van Preuf. De wens van Youri lijkt in ieder geval te zijn uitgekomen.

Oekraïense vluchtelingen eten samen bij Preuf 4