Gemeente Meerssen | De kwallef van Kasteel Vliek groeit en bloeit verder

Nieuwsbericht De kwallef van Kasteel Vliek groeit en bloeit verder

Gepubliceerd op: 04 januari 2023 10:40

Vliek - Kwallef - moestuin-2
Bij Kasteel Vliek in Ulestraten ligt een moestuin, ook wel kwallef genoemd. Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt er al sinds 2013 voor dat deze historische tuin groeit en bloeit. Binnenkort kan begonnen worden met het restaureren van de oude muren, het herbouwen van de serre en komt in de toekomst de boomgaard weer terug.

Enthousiast

Toen de eigenaar van kasteel Vliek aan Henk Urlings vroeg of hij wilde meewerken aan het herstellen van de oude moestuin, was hij meteen enthousiast. "Ik heb ervaring met tuinieren, ben lid van IVN én ik ben geboren in de boerderij naast het kasteel." Hij ging op onderzoek uit en ontdekte waar een historische moestuin aan moet voldoen. "Strakke lijnen, een bepaalde structuur. We hebben het niet exact nagemaakt, maar wel de sfeer van weleer hersteld."

Leren

Zo'n enorme moestuin kun je niet in je eentje bijhouden. Inmiddels is er een groep van 17 betrokken vrijwilligers werkzaam. Peter Ummels, geboren in Bunde, is er vanaf het begin bij. "De liefde voor tuinieren heb ik van mijn vader. En ik vind het gezellig dat samen met anderen te doen." De vrijwilligers hebben allemaal zo hun kwaliteiten. "We werken enkel biologisch en met wisselteelt. Deze tuin is tegelijkertijd een leerproces, maar dat educatieve zit in ons bloed." Zo heeft de kwallef ook een schoolperceel voor basisschool De Triangel. Hier kunnen ze tuinieren en krijgen ze uitleg. "De kinderen zijn zo positief, dat we van de ouders complimenten krijgen."

Genoeg plannen

Maar er zijn meer plannen. Zo zijn de muren aan restauratie toe. "Een zijde hebben we al hersteld, maar de hele muur moet gedaan worden", vertelt Henk. "En vroeger stond hier een serre. Op één oude foto hebben we gezien hoe het gebouwd was. De kelder en fundamenten liggen er nog. We hebben inmiddels een gespecialiseerd bedrijf gevonden dat de serre kan herbouwen." Tot slot zal de oude boomgaard terugkeren, met oude rassen fruitbomen. Peter: "En het liefst zouden we een opvallende entree willen maken, zodat voorbijgangers nog meer verleid worden om een kijkje te komen nemen."

Trots

"De ligging van de kwallef is ontzettend gunstig", vertelt Peter. "De muren houden de koude noord-westen wind weg. En we hebben composthopen. Hierdoor ontstaat er een bijzonder klimaat. Je ziet soms zelfs een hazelworm. De natuur kan haar werk doen en daar zijn we erg trots op." Als de serre er is, kan de tuin het hele jaar door van alles organiseren. "Dan kunnen ook andere scholen op bezoek komen. En we willen concerten in de tuin verzorgen. Het jazzconcert van afgelopen september was erg succesvol." En dat smaakt naar meer.

Subsidie van LEADER Zuid-Limburg

Dit project komt in aanmerking voor een subsidie van LEADER Zuid-Limburg. LEADER is een Europees subsidieprogramma dat de leefbaarheid en economie op het platteland ontwikkelt en versterkt. Ideeën van burgers, organisaties, verenigingen en ondernemers worden met hulp van LEADER omgezet in projecten. De Europese Unie, de Provincie Limburg en de zestien Zuid-Limburgse gemeenten stellen geld beschikbaar voor LEADER Zuid-Limburg. Voor dit project in Ulestraten is dat gemeente Meerssen.

De aanvraagtermijn voor de huidige programmaperiode is bijna voorbij, maar voor de periode 2023 tot en met 2027 wordt een nieuw programma voorbereid. De intentie is om vijf jaar lang steun aan twee of mogelijk drie gebieden in Limburg mogelijk te maken.

Volg op LinkedIn de pagina 'LEADER Zuid-Limburg' of kijk op de website www.leaderzuidlimburg.nl om op de hoogte te blijven. In dit artikel leest u meer over wat vooraf ging.