Gemeente Meerssen | Cultuurhistorische moestuin bij Kasteel Vliek wordt in oude glorie hersteld

Nieuwsbericht Cultuurhistorische moestuin bij Kasteel Vliek wordt in oude glorie hersteld

Gepubliceerd op: 21 december 2022 09:05

Vliek - Kwallef - moestuin-2
Met een bijdrage aan drie Zuid-Limburgse initiatieven wordt het Europees subsidieprogramma LEADER Zuid-Limburg afgesloten. In Meerssen wordt de cultuurhistorische moestuin bij Kasteel Vliek in oude glorie hersteld. In Eijsden-Margraten komt een proeflokaal met een ambachtelijke stroopmakerij. En in Stein wordt het Maasverleden van Urmond weer tot leven gebracht. De Lokale ActieGroep van LEADER Zuid-Limburg heeft op 20 december 2022 positief advies gegeven om in totaal € 330.000,- bijdrage toe te kennen aan deze initiatieven.

Reconstructie Historische Moestuin Vliek

Vrijwilligers van de werkgroep Kwallef van IVN Ulestraten willen de historische moestuin van Kasteel Vliek terugbrengen naar hoe die zo'n 100 jaar geleden was. Op de plek waar vroeger een boogserre stond, willen ze een nieuwe gebogen serre bouwen. Ook zijn er plannen om de monumentale 18e-eeuwse moestuinmuren te restaureren en om een voormalige fruitboomgaard weer aan te planten met oude rassen. Het moestuincomplex is onderdeel van Landgoed Biesenberg in gemeente Meerssen en is eigendom van de familie Curfs, die actief betrokken is bij dit initiatief. Na afronding van dit project zal alles zichtbaar zijn en zullen gedeelten worden opengesteld voor wandelaars en andere bezoekers. Ook zullen de ruimtes worden gebruikt voor educatieve ecologische programma's. Verder wordt er een rondwandeling ontwikkeld.

De gemeente Meerssen is erg onder de indruk van de inzet van de betrokken vrijwilligers: "Zo bieden zij al jaren een educatief programma aan voor basisschoolkinderen. Hierdoor - én dankzij de aanstaande reconstructie - blijft de geschiedenis van de moestuin behouden voor volgende generaties.

Bijdragen

Elk van deze drie projecten ontvangt een LEADER-bijdrage van € 110.000,-. Daarvan betaalt het Europees Landbouwfonds € 55.000,-. De gemeenten leveren een cofinanciering van € 44.000,- en de Provincie neemt € 11.000,- voor haar rekening.

Over LEADER

De Lokale ActieGroep bestaat uit vertegenwoordigers van inwoners en groeperingen die het programma uitvoeren en de aanvragen beoordelen. "Dankzij LEADER zijn de afgelopen jaren al 24 projecten ontstaan die het platteland in Zuid-Limburg verbeteren", vertelt voorzitter Hub Meijers. "Met deze drie mooie projecten erbij wordt de kroon op het werk gezet. Alle lof komt toe aan de onvermoeibare initiatiefnemers die blijven geloven in hun dromen en die we met dit programma in staat stellen om hun dromen te verwezenlijken." De huidige programmaperiode loopt af op 31 december 2022. "Het is mooi om te zien hoe mensen dankzij de LEADER-werkwijze zelf aan de slag kunnen met wat zij belangrijk vinden in hun gebied", vindt gedeputeerde Lia Roefs (Wonen, Ruimte, Water en Landbouw). "Ook deze drie nieuwe projecten zijn weer waardevol voor de kwaliteit van leven op het platteland."

Nieuw LEADER-programma op komst

Met deze drie projecten wordt de huidige programmaperiode weliswaar afgesloten, maar ondertussen wordt gewerkt aan een nieuw LEADER-programma voor de periode 2023 tot en met 2027. LEADER Zuid-Limburg is een Europees subsidieprogramma dat de leefbaarheid en economie op het platteland ontwikkelt en versterkt. De Europese Unie, de Provincie Limburg en de zestien Zuid-Limburgse gemeenten stellen geld beschikbaar voor initiatiefnemers met goede plannen.