Artikel Gemeenteraad vestigt voorkeursrecht
De gemeente Meerssen vestigt voorkeursrecht De gemeenteraad heeft op 12 december 2024 besloten op een aantal percelen in de gemeente Meerssen een voorkeursrecht te vestigen. De gemeente heeft daarmee het eerste recht van koop als de grondeigenaar wil verkopen. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat door grondverkoop en doorverkoop de grondprijzen worden opgedreven De gemeenteraad bestendigt hiermee het voorlopige voorkeursrecht dat het college van burgemeester en wethouders vestigde op die percelen. Meer informatie vind je in de officiële kennisgeving (plus bijlagen) op overheid.nl.
Wethouder Louk Bongarts die over gebiedsontwikkelingen in de gemeente gaat: "Inwoners moeten goed kunnen wonen in Meerssen, zowel jong als oud. We zien dat er in Nederland en ook bij ons in de gemeente een grote vraag naar betaalbare woningen is. Vanwege woningnood is de gemeente Meerssen op zoek gegaan naar gebieden die geschikt zijn voor woningbouw. Deze gebieden worden aangeduid als zoekgebieden. Met het vestigen van een voorkeursrecht op een aantal van die zoekgebieden geven we een flinke impuls aan onze woningbouwambities. We willen voorkomen dat speculanten de grond ongewenst duur maken, zodat het realiseren van betaalbare woningen moeilijker wordt".
Percelen in Meerssen en Ulestraten
In de hele gemeente zijn zeven zoekgebieden voor woningbouw aangewezen. Voor een gedeelte van deze zeven zoekgebieden geldt het voorkeursrecht. Het gaat om percelen in Meerssen en Ulestraten. Om welke percelen het gaat, kun je vinden in de officiële kennisgeving (plus bijlagen) op overheid.nl.
Voorkeursrecht
De gemeente kan op basis van de Omgevingswet een voorkeursrecht vestigen op een stuk grond. Als de eigenaar van dit stuk zijn grond wil verkopen, dan moet de eigenaar eerst de grond aan de gemeente aanbieden. De vestiging van een voorkeursrecht verplicht de eigenaar niet om de grond te verkopen. De eigenaar kan de grond gewoon blijven gebruiken. Het voorkeursrecht geldt voor drie jaar. Het kan weer worden verlengd met drie jaar als het gebied wordt opgenomen in een omgevingsvisie. Het kan nog eens met vijf jaar worden verlengd als er een Omgevingsplan wordt vastgesteld. Na die vijf jaar kan het nog eens met vijf jaar worden verlengd. Dit betekent dat het voorkeursrecht in totaal maximaal 16 jaar en drie maanden op de grond kan blijven liggen.