Artikel Heirweg 2 - Guido Droitcourt
Midden jaren dertig van de vorige eeuw komt de twintigjarige Guido Droitcourt, een in Berlijn-Pankow geboren Fransman, met zijn moeder, stiefvader en halfbroer in Geulle wonen.
Guido Droitcourt
Als het gezin in 1939 naar Portugal vertrekt vanwege de oorlogsdreiging, blijft Guido achter om te zorgen voor verkoop van huis en boedel. Hij zal later volgen. Maar dan begint in mei 1940 de oorlog.
Guido is actief in de lokale luchtbeschermingsdienst. In de winter van 1940-1941 laat hij in zijn directe omgeving weten naar Engeland te willen. Via een kennis - Sjef Thijssen - komt Guido op carnavalsmaandag in contact met douanier Hage uit Maastricht, die aan de Bilzerbaan woont. Hage is lid van verzetsgroep (Pierre) Dresen. Ook Droitcourt sluit zich daarbij aan. Hij biedt onder andere hulp aan neergeschoten geallieerde piloten, die terug willen naar Engeland. Ook gaat het verhaal, dat hij de seinsleutel van het Duitse luchtafweergeschut heeft onderschept. Tevens hielp hij – hij was in het bezit van een typemachine - bij de productie van het verzetsblad Oranje Koerier.
Op 1 november 1941 rolt daarvan het eerste exemplaar uit de stencilmachine. Het tweede nummer verschijnt op 20 november en dat is ook het laatste. Groep Dresen is verraden, wordt opgerold door Nitsch – die we ook kennen van de aanhouding met fatale afloop van Henri Schepers in 1944 - van de Sipo (Sicherheitspolizei). Op 1 december werden Guido Droicourt en 18 anderen gearresteerd.
De zaak tegen hen dient op 17 april 1942. Guido Droitcourt komt na een verblijf in kamp Amersfoort op 30 oktober 1942 aan in Neuengamme. Hij sterft – 27 jaar oud met kampnummer 11924 - op 19 februari 1943. In zijn akte van overlijden staat dat hij om 6:30 uur gestorven is. Doodsoorzaak: 'Versagen von Herz und Kreislauf bei Magen- und Darmkatarrh.' We hebben (nog) niet kunnen achterhalen waar Guido Droitcourt begraven ligt.