Gemeente Meerssen | De Omgevingswet komt eraan: wat verandert er voor jou?

Nieuwsbericht De Omgevingswet komt eraan: wat verandert er voor jou?

Gepubliceerd op: 07 februari 2022 11:45

Omgevingswet, aan de slag met - logo
Het Rijk is al enkele jaren bezig met de voorbereiding van de nieuwe Omgevingswet. De Omgevingswet z
ou eigenlijk op 1 juli 2022 worden ingevoerd, maar het Rijk heeft onlangs besloten de invoering uit te stellen. Reden: het landelijke Digitaal Stelsel Omgevingswet is nog niet klaar. De Omgevingswet treedt een paar maanden later in werking (streven is 1 oktober 2022, uiterlijk 1 januari 2023). 

Waarom een nieuwe wet? 

Duidelijker

Nu gelden er 26 wetten en 400 regelingen voor ruimtelijke ontwikkeling (o.a. bouwen, wonen, infrastructuur en natuur). Deze wetten en regels worden samengevoegd tot één wet: de Omgevingswet.

Makkelijker

Nu moet je de informatie die je voor je vergunningaanvraag nodig hebt bij verschillende partijen opvragen. Na de invoering van de Omgevingswet is de informatie die je voor je vergunningaanvraag nodig hebt op één (online) plek te vinden. Op deze plek kun je ook je aanvraag in gang zetten. Belangrijk: lees voor het indienen van je aanvraag eerst de informatie op deze pagina over 'participatie' (tijdig betrekken van je omgeving). 

Sneller

Nu kan het 26 weken duren voordat je van de gemeente te horen krijgt of je plan kan doorgaan. Na invoering van de Omgevingswet krijg je uiterlijk 8 weken na je aanvraag voor een reguliere vergunning een reactie van de gemeente of je plan kan doorgaan.

Heb je (bouw) plannen? Betrek de mensen in de buurt

Binnen de nieuwe Omgevingswet is 'participatie' een belangrijk aandachtspunt. Participatie betekent dat je omwonenden vroegtijdig bij je plannen betrekt. Dat doe je door ze te informeren en te horen wat ze ervan vinden. Door vroegtijdig samen in gesprek te gaan, kun je bezwaren voorkomen. En wellicht komen er tips op tafel die je plan nóg beter maken. Participatie is niet voor elk plan noodzakelijk, maar dat moet je bij je aanvraag wel kunnen uitleggen. Bijvoorbeeld als je een dakkapel wilt plaatsen, die niet uitkijkt op de tuin van je buren.Tip: neem je buren en omwonenden vanaf het begin mee in je plannen. Verras hen niet met je plannen als de aanvraag al rond is. Ga vroegtijdig met ze in gesprek en vertel waarom je dit plan voor ogen hebt. Vertel over de meerwaarde en voordelen die je ervan hebt. Dat zorgt vaak al voor veel begrip. Meer weten over participatie? Raadpleeg de Participatiewijzer op www.meerssen.nl.

Voorbereidingen in volle gang

Kortom, er gaat een heleboel veranderen. De gemeente is bezig met de voorbereidingen. In de komende weken lees je daar meer over. Daarvoor laten we onder meer onze medewerkers aan het woord. 

Op de hoogte blijven? 

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief Sfeervol Meerssen. Je krijgt nieuws en informatie van de gemeente Meerssen dan automatisch in je mailbox. 

Aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief Sfeervol Meerssen 

Interessante links