Gemeente Meerssen | Aanpassen inrichting Maastrichterlaan

Artikel Aanpassen inrichting Maastrichterlaan

Aanpassen inrichting Maastrichterlaan

De afgelopen tijd zorgde de gemeente Meerssen ervoor dat bij reconstructies buurten of straten ook meteen ingericht werden als 30 km/u gebieden, fietspaden werden aangepast en verkeersonveilige situaties werden verbeterd. Dit heeft ook bijgedragen aan een verbetering van het verkeersveiligheidsgevoel in onze gemeente. Zo hebben we ook gekeken naar het verbeteren van de verkeersveiligheid in de Maastrichterlaan in Bunde. Adviesbureau Kragten heeft een voorlopig ontwerp gemaakt. RHDHV heeft hier een definitief ontwerp van gemaakt.

Uitgangspunten ontwerp

In dit ontwerp trekken we de infrastructurele maatregelen van de Pletsstraat door naar de Maastrichterlaan. Bij het maken van het ontwerp is rekening gehouden met de volgende uitgangspunten:

  • De Maastrichterlaan wordt 30 km-zone.
  • Het begin/einde van deze 30 km-zone ligt ter hoogte van de Meerstraat.
  • Het wegbeeld wordt vergelijkbaar met de Pletsstraat.
  • Er komen fietsstroken met een breedte van 1.80 meter.

U kunt hier de ontwerpen downloaden:

Kun je het PDF-bestand niet lezen? Neem contact op met het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC) via telefoonnummer 14 043. Of stuur een mailtje naar info@meerssen.nl.

Riolering

Naast het verbeteren van de verkeersveiligheid is ook het verbeteren van de waterhuishouding een doel van dit project. In de Maastrichterlaan en omgeving is sprake van wateroverlast. Wij gaan de situatie aanpakken door het aanbrengen van een zogenoemde blauwe ader. Dit wilt zeggen dat er naast het bestaande riool een nieuw regenwaterriool wordt aangelegd. Bovendien worden er aanpassingen gedaan aan de hoogtes van de weg waardoor het water dat op de weg valt naar het groen wordt geleid. In het groen kan het water worden gebufferd en geïnfiltreerd. Mocht er meer water vallen dan dat het groen aankan zal dit worden afgevoerd naar het nieuwe regenwaterriool. Zie bovenstaand de tekeningen voor de riolering.
In de toekomst wordt deze "blauwe ader" doorgelegd in de Lindelaan, ook wordt er nog een buffer gerealiseerd tussen de Maastrichterlaan en de Geul.

Groen

Groen en biodiversiteit vinden wij een belangrijk onderdeel binnen de openbare ruimte. Vandaar ook dat wij hier een apart groenplan voor hebben laten opstellen. Het groenplan is te downloaden via onderstaande link.

Groenplan

Verlichting

Tijdens de bewonersavond zijn er meerdere vragen gekomen over de verlichting, onder andere in relatie tot de oversteekplaatsen. Wij als Gemeente Meerssen hebben een gespecialiseerd bureau hiervoor ingehuurd. Dit bureau heeft een verlichtingsplan opgesteld waarbij rekening is gehouden met de vigerende normen en eisen. Het verlichtingsplan is via onderstaande link te downloaden.

Verlichtingsplan

Bewonersavond

Op 1 oktober 2024 is er een bewonersavond geweest over de uitvoering van het werk.
Tijdens deze avond zijn nog enkele vragen gesteld. De vragen en de antwoorden zijn via onderstaande link in te zien.

Vragenlijst bewonersinformatieavond uitvoering

Laatste puntjes op de i

Het project is bijna klaar. Wat moet er nog gebeuren? De werkzaamheden aan het groen moeten we nog oppakken. Dit kan pas wanneer het plantseizoen begint, dus dat gebeurt in het najaar. Ook moeten er nog enkele aanpassingen aan het straatwerk doorgevoerd worden, zoals inritten en een gedeelte van het trottoir. Verder gaan we de bestaande riolering in de Maastrichterlaan van binnenuit nog op een paar plaatsen repareren. De straat hoeft daarvoor dus niet opnieuw opengebroken te worden. Tot slot gaan wij ook de bestaande vervallen riolen van binnenuit nog dichtschuimen.

Vervolg

In de bomenbuurt (Lindenlaan en omgeving).komt ook een nieuw regenwaterriool, zodat ook daar het water goed kan worden afgevoerd. Voordat we hiermee aan de slag kunnen, de planning is in 2027, gaat eerst de WML (Waterleidingmaatschappij Limburg) aan de slag om de bestaande waterleidingen te vervangen.