Gemeente Meerssen | Duurzame energie

Artikel Duurzame energie

De energietransitie betekent dat we anders met energie moeten omgaan. Energie moet anders worden opgewekt én energie moet anders worden gebruikt. Fossiele brandstoffen, zoals aardolie en steenkool, raken uiteindelijk op. Daarom is het belangrijk dat we ze vervangen door duurzame energiebronnen. Deze duurzame energie moeten we vervolgens slim gebruiken.

Energietransitie Meerssen

Wat betekent deze energietransitie voor de gemeente Meerssen? Moeten we investeren in dure maatregelen? Moeten we bezuinigen op comfort? Nee, de oplossing is veel eenvoudiger. We moeten slim omgaan met onze energie. Als we dit doen kan dit zelfs geld opleveren.

Energie én geld besparen

Zonder dat we het weten verbruiken we veel meer energie dan nodig is. Iedereen kent wellicht de voorbeelden. Je laat het licht onnodig branden. Je hebt een veel te grote en lege koelkast. Je laat de douche te lang lopen. Of de verwarming brandt terwijl iedereen slaapt. Door dit aan te pakken, neem je de eerste kleine stapjes om energie te besparen. Het kost niets en levert je bovendien een lagere energierekening op.

Tips

De tweede stap is weten waar de energie naartoe gaat. Zijn er energie slurpende apparaten in huis? Is de woning goed geïsoleerd? Verbruikt de verlichting niet te veel stroom? Als je dit weet, kan het echte besparen beginnen!

Er zijn handige apparaten op de markt zoals stekkers en P1-meters die via een app op je telefoon aangeven hoeveel stroom er in huis of door een specifiek apparaat wordt verbruikt. Bij de WoonWijzerWinkel weten ze hier alles van. Vraag het daar eens na of kijk in de webshop van de WoonWijzerWinkel.

Meer weten over de Regionale Energie Strategie? Lees hier verder.
Alles lezen over Van het aardgas af? Dat kan hier.