Terug
Snelzoeken

Artikel Wat is een dementievriendelijke gemeente?

vergeetmenietje

1-7 juni: Week van de Jonge Mantelzorger

---

Op dit moment leven in de gemeente Meerssen ruim 400 mensen met dementie. Dit aantal zal de komende jaren verdubbelen. Dementie heeft gevolgen voor het leven van de dementerende, maar ook voor de omgeving. En dat zijn wij allemaal. Omdat mensen met dementie bij voorkeur thuis wonen, is passende zorg en ondersteuning op zijn plaats. 12 studenten doen op dit moment onderzoek naar mantelzorgers en thuiswonenden in de gemeente Meerssen.

In een dementievriendelijke gemeente:

  • kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving.
  • maakt de gemeente begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.
  • vergroot de gemeente de kennis van dementie binnen de eigen organisatie en de gemeenschap, bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen Omgaan met dementie.

Zo ontstaat een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten.

De gemeente Meerssen organiseerde in 2019 het mini-symposium Dementievriendelijke gemeente. In 2020 gaan drie groepen studenten van de opleiding ergotherapie aan de Zuyd Hogeschool in Heerlen onderzoek doen in Meerssen naar dementie.