Gemeente Meerssen | Wethouder De Rond over plastic afval: "Ons gedrag moet ook veranderen"

Nieuwsbericht Wethouder De Rond over plastic afval: "Ons gedrag moet ook veranderen"

Gepubliceerd op: 19 oktober 2022 13:50

kroonringen
Het proefproject kroonringen is enkele weken geleden begonnen. De eerste ervaringen en reacties zijn binnen. Wethouder Vanessa de Rond: "Ik ben natuurlijk benieuwd wat de uitkomsten gaan zijn van de proef, maar ik hoop ook dat we ons gedrag gaan veranderen."

Gedrag veranderen

In de stromende regen 'opende' wethouder De Rond maandag 26 september het proefproject in de Pastoorbuurt in Meerssen. "De kroonringen, waar mensen hun PMD-afvalzak aan ophangen, zijn een goeie manier om het afval anders aan te bieden. Tegelijkertijd hoop ik dat we samen ons gedrag kunnen veranderen. Ik schrik elke keer weer hoeveel plastic we met z'n allen verzamelen. Dat moet echt anders. Plastic kan wel gerecycled worden, maar dat kost ook energie. Die kosten schieten omhoog, waardoor afval steeds duurder wordt."

Verpakkingsindustrie

Er wordt dan vaak naar de verpakkingsindustrie gewezen. "Klopt, maar wij moeten ons als consument ook anders gaan gedragen en andere vragen stellen. Je hebt immers een keuze. Ik stuur wel eens berichtje naar de supermarkt over onnodig verpakkingsmateriaal. Soms doen ze daar iets mee. En ik koop bijvoorbeeld geen flessen shampoo meer, maar vaste zeep in een kartonnetje. Dat scheelt enorm."

Het afvalbeleid van de gemeente Meerssen

Op social media kwamen al wat reacties op het proefproject en het afvalbeleid van de gemeente. "We werken momenteel aan een nieuw beleidsplan rondom afval. Daarbij kijken we hoe we in de toekomst met ons afval om willen gaan. We moeten goed nadenken over de dienstverlening en de kosten. En keuzes maken om de circulaire doelstellingen te halen. Daar willen we de inwoners graag bij betrekken: welke manier is volgens hun het beste?" De gemeente Meerssen werkt hierin nauw samen met de gemeente Maastricht en Valkenburg.

Eerste ervaringen

Tijdens de eerste ophaalronde van de PMD-zakken is er in het gehele proefgebied goed gebruik gemaakt van de kroonringen. Het hele gebied zag er opgeruimd uit. 's Middags is een controleronde uitgevoerd. Toen waren alle zakken opgehaald op één na. Een mogelijke oorzaak hiervoor kan zijn dat de afvalzak geplaatst is nadat de ophaaldienst is geweest. Er zat geen 'verkeerde inhoud'-sticker op de zak.

Hoop

Waar hoopt de wethouder op als ze kijkt naar het proefproject? "Dat er geen PMD-zakken door de straat waaien en er geen zwerfafval ontstaat. Maar waar ik echt op hoop is dat we vooral de hoeveelheid plastic afval gaan terugdringen. Ik hoop dat we over tien jaar de helft minder hoeven op te halen. Mijn kinderen zitten op de basisschool in Bunde en krijgen nu les over de plastic soep. Er komt een generatie aan die hier op jonge leeftijd al mee bezig is. Dat geeft hoop voor de toekomst!"